7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Musluktan kanalizasyon suyu akıyor

Bursa'nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı Nilüfer Çayı'na dağ yöresindeki 14 köyün kanalizasyonu akarken, yetkililer arıtma tesisleri yapılması için yıllardır adım atmadı. BUSKİ, köylere foseptik sistem ile bertaraf çalışmalarının yıl sonuna kadar yapılacağını ve vidanjörler ile atıkların toplanacağını belirtti.


Türkiye'de bazı illerde içme suyuna arsenik ve yabancı maddelerin karışması gündemi uzun süre meşgul ederken, suyu bol olan 2 milyonluk Bursa'da ise içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer Çayı'na 14 köyün kanalizasyonu karışıyor. Osmangazi ve Keles'e bağlı 14 köyün kanalizasyonu arıtma tesisleri olmadığı için yıllardır Doğan Barajı'nın su ihtiyacını karşılayan Nilüfer Havzası'na akarken, yetkili kurumlar ise arıtma için herhangi bir adım atmadı. Köy muhtarları yıllardır arıtma tesisi yapılması için ilgili kurumların kapısını aşındırırken, bazı köylerde var olan foseptik çukurları ise işlevini yitirdi. BUSKİ ve Özel İdare yıllardır bu duruma çare bulmazken, yaz aylarında kaynak sularının azalmasıyla dereler kokmaya başladı. Havza Koruma Kurulu dolayısıyla konu BUSKİ'yi ilgilendirirken, yıllardır gereken adım atılmadı. Özel idare ise BUSKİ'nin meseleyi çözeceğini düşünerek elindeki kaynakları İznik Gölü'nün temizlenmesi için kullandı.


Havza üzerindeki dereden tarlalarını sulayan çiftçiler bile bu duruma tepki gösterirken, Özel İdare ve BUSKİ'nin harakete geçmediğini belirtti. Özel İdare yetkilileri, havza üzerindeki köylerin arıtma tesislerinin BUSKİ tarafından yapılacağını belirtti.


BUSKİ ATIK SU DEPOLARI İÇİN İHALEYE ÇIKTI
BUSKİ yetkilileri atık su depolama sistemi ile kanalizasyonların bertaraf edilerek vidanjörlerle atıkların temizleneceğini söyledi. Asıl hedeflenen projenin kollektörler ile şehir kanalizasyonuna bağlanması olduğunu belirten yetkililer, proje hayata geçirilene kadar foseptik arıtma yöntemiyle meseleye çare bulacaklarını belirtti. Dağ yöresindeki 23 köy için atık su depolarının yapımında ihaleye çıkıldığını belirten yetkililer, gelecek yılın eylül ayında tüm köylerin atık su depolarının tamamlanacağını ifade etti.


Yöre halkı şimdi BUSKİ'nin görevini yerine getirmesini beklerken, Özel İdare'nin de konuya gereken hassasiyeti vermesi gerektiğini ifade ediyor.

iha
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 15:59:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?