7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Nilüfer Köprüsüne şerit ilavesi

Bursa Büyükşehir Belediyesi, trafigin en fazla yoğunlaşıp kilitlendiği Acemler'de şehrin doğu-batı ulaşımını hızlandırmak için otobüs işletmesi önündeki Nilüfer köprüsüne sağlı sollu birer şerit ilave ederek akımı hızlandıracak.

Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayınlanan Bursa Defteri'nin Kent Müzesi'nde düzenlediği, Toplu Ulaşım konulu panelde konuşan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Cevat Eriş, şehirde Bursaray'ın ve toplu ulaşım kullanımının vatandaşlar tarafından daha fazla tercih edilmesini istedi.

Özellikle besleme hatlar ve Bursaray ile yapılan ulaşımların 1.3 ytl ye çok hesaplı olduğunu savunan Eriş, "Her gün şehirde ortalama 500 bin kişi toplu ulaşımı kullanarak işine gidip geliyor. Ancak toplu ulaşımda araç fazlalığı bulunan noktalar da var. Tarihi kent merkezi dediğimiz Atatürk caddesi trafiğinin yüzde 34'ünü dolmuşlar oluşturuyor. Bu dolmuşlar genelde yarısı boş dolaştığından bu güzergahta sıkışıklığın çözümünde bunların dönüşünü düşünüyoruz. Aynı şekilde servis araçları da Bursaray'ın olduğu güzergahta çalışıyor, bu da verimsiz bir kullanım oluyor. Ulaşımda önemli bir sıkıntımızda Mudanya geliş yolunun İzmir yolu ile Nilüfer köpürüsü öncesinde birleşerek daralmasıdır. Acemler Köprülü kavşak üzerinden Mudanya-İzmir istikametine giden trafiğide BUSKİ önünde şehir merkezinden geliş istakimetine dahil olmasıda sıkıntılıdır. Böylece İzmir Yolu gidiş ve geliş istikametinde Acemler otobüs işletmesi ve Bursaray istasyonu önlerinde sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkışmaları aşmak için hiçbir kamulaştırma maliyeti olmayan Acemler'de, Nilüfer Köprüsüne sağlı sollu 1'er şerit ilave için yeni ayaklar inşa edilecek. Böylece Acemlerde köprülü kavşak ile Nilüfer Köprüsü ve İzmir Mudanya Yol ayrımına kadar şerit sayısı sağlı-sollu 1'er tane daha arttırılarak genişletilecek. Böylece Acemler'de sıkışan ulaşımda büyük rahatlama sağlanacak" dedi.

Trafikten sorumlu Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Aydın Balkanlı ise panelde, belediyenin alt yapı çalışmalarının yetersizliğinden bahsetti. Balkanlı, yağışlarda bat çık kavşakların kullanılamaz hale gelmesinin trafik polislerini çaresiz bıraktığını belirterek, "Memur arkadaşlar trafiği düzenlemek yerine araçları itip yolu açmaya çalışıyorlar. Ancak belediye yetkilileri önceden tedbir alıp rogarları temizlemedikleri gibi, müdahele içinde geç kalıyorlar. Bu durumda her yağışta bütün medyaya yansıyor" diye konuştu.

Balkanlı, yollarda yapılacak trafiği daraltan çalışmalarında gece veya hafta içi az yoğunluklu saatlerde yapılmasına dikkat edilmesini istedi. Panelde konuşan İhlas Haber Ajansı Bursa Bölge Müdürü İrfan Altıkardeş de, Bursaray'a dikey çalışan besleme hatların daha fazlalaştırılarak hızlandırılmasını ve şehiriiçinde alternatif çapraz güzergahlar açılarak, toplu ulaşımın vakit açısından vatandaşlar için daha cazip hale getirilmesini istedi.

Gazeteci İrfan Altıkardeş, "Bursaray doğu etabı hizmete girmesine rağmen batıdan gelen yolcu halen Osmangazi istasyonunda inip, eskiden olduğu gibi minübüslerle mahallesine gidiyor. Bunun sebebi yeterli dikey hatların 6 ay geçmesine rağmen Ankara yolunda henüz tesis edilememesidir. Ayrıca Bursaray uç istasyonlarında düşük ücretli veya Bursaray bağlantılı ücretsiz otoparklar, belediyeye ait müsait alanlarına kolayca 2-3 katlı inşa edilebilir. Vatandaş evinden istasyona özel aracını bırakıp şehir merkezine Bursaray ile gelebilir. İstanbul büyükşehir bu uygulamayı başlattı. Heykel'deki dolmuşların dönüşümü içinde sadece taksiye geçiş teşvik olmuyor. Farklı ve yoğun güzergahlarda yeni dolmuş hattı açılarak kaydırma ile dönüşüm sağlanabilir. Servis için Bursaray'ın kullanımı hususunda da besleme hatlar arttırıldıktan sonra Bursa OSB içinde bir hızlı otobüs servisi sağlanırsa, birçok fabrika yüzde 20-25 ucuz olan Bursaray'ın toplu kullanım indiriminden yararlanıp servislerini kaldırabilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 14:09:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?