8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Nükleer enerjiye balonlu tepki

Bursa'da, Dünya Çevre Haftası nedeniyle toplanan grup üyeleri, balon patlatarak nükleer enerjiyi protesto etti. 

Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal'ın "Dünya Çevre Günü Bildirgesi"ni okuyarak başlayan eyleme çok sayıda çevreci katıldı. Çevre kirliliğin bu hızla sürmesi halinde insanlık için 30 yıl içinde önemli değişikliklerin kaçınılmaz olacağına vurgu yapan Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal, "İklimler değişecek, enerji açıkları ortaya çıkacak ve insanlığın geleceği tehlikeye girecek. Olmayan enerjiyi kullanmamalıyız, dolayısıyla daha az enerji tüketecek şekilde alışkanlıklarımızı ve endüstrimizi değiştirmeliyiz" diye konuştu. 

Gerek dünyanın, gerek Türkiye'nin ve gerekse Bursa'nın çevre problemlerinin giderek büyüdüğüne dikkat çeken Mehmet Kartal, "Tüm dünya ve insanlık yakın gelecekte önemli bir tercih yapmak zorunda kalacak. Dünya Çevre Günü'nde bizim tercihimiz insanlıktan ve doğadan yanadır. Bunu bir kez daha tüm Bursalılarla paylaşmak istiyoruz" dedi. 

Dünyada kişi başına su tüketiminin yılda ortalama 800 metreküp civarında olduğunu söyleyen Kartal, "Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sine karşılık gelen 1.4 milyar insan yeterli içme suyundan mahrum. 2.3 milyar insan ise sağlıklı yani içilebilir suya hasret. Bazı tahminler ise 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı ile yüz yüze geleceğini göstermektedir" şeklinde konuştu. 

Daha sonra ise balon patlatıldı. Balonların içinden çıkan mesajlarda ise, "Nükleer enerjiye hayır", "Doğayı koruyalım", "Geleceğimize sahip çıkalım", "Yağmur ormanlarımızı yok etmeyelim", "Nükleeri mağara adamları bulmuş olsaydı, atıkları başımıza bela bulurdu", "Nükleer havaya buhar püskürtür, fakat bu buhar adamı fena öksürtür", "Nükleere ayrılan her kuruş, kesene pahalı elektrik, cildine kanser, çevreye kirlilik olarak geri döner" ve "Nükleer serpintiye kapıldım, 5 yıl ömrüm kaldı" yazılı bildiriler dağıldı. Bu arada çevre gönüllüleri Orhangazi Parkı'nda darbuka, tef ve zil eşliğinde gösteri yaptı.

.
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2008 Cuma 12:54:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?