7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Öğrenci velisinin hukuk mücadelesi

Bursa'da bir kişi, kızını kaydettirmek istediği okuldan 'ret' cevabı alınca başvurduğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 'kayıt için şans verilebilir' kararının ardından açtığı iptal davasını kazandı. Baba Merih Ayder, verdiği hukuk savaşının tüm velilere örnek olmasını istedi. 

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde oturan Merih Ayder, 2006 yılında kızı Ece Ayder'i uygun ikametgah ve belgelerle Nilüfer Koç İlköğretim Okulu'na kaydettirmek istemiş, ancak okul yönetiminden 'ret' cevabı almıştı. Daha sonra konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne taşıyan Ayder, görevlendirilen müfettişin 'kayıt için şans verilebilir' kararına da tepki göstererek iptal davası açtı. Hukuk mücadelesini 2 yıl boyunca sürdüren Ayder, kararın lehine sonuçlanmasıyla büyük mutluluk yaşadı. Yaşadığı süreci anlatan Merih Ayder, "2006-2007 eğitim ve öğretim yılında Nilüfer Koç İlköğretim Okulu'na kayıt yaptırmak istememe rağmen kontenjanın dolu olduğu gerekçesiyle aynı mahallede bulunan Emirkoop İlköğretim Okulu'na yönlendirildim. Özgür okul seçimi hakkımın engellendiği için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdum. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından olayın incelenmesi için bir müfettiş tayin edildi. Müfettiş, kızım Ece Ayder için kontenjan boşaldığında 'kayıt için şans verilebilir' kararını verdi. Bu durum bir 'şans' değil, en doğal hakkım olduğu gerekçesiyle raporun uygulanabilirliğinin olmadığını göstermek için Bursa 2. İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtım" dedi. 

Davadan sonra Nilüfer Koç İlköğretim Okulu'nun uygunsuz tarihlerde kızını kayıt etmek için kendisine davetiye gönderdiğini de belirten Ayder, "Olumsuz cevaplarımızın ardından dava lehimize sona erdi. Ardından Nilüfer Koç İlköğretim Okulu, 07/08/2008 tarih ve 510/456 sayılı yazısıyla kızımı 3. sınıfa naklen alacağını belirten yazıyı gönderdi. Bu hukuk mücadelesinin sonuçlanması beni çok mutlu etti. Lehime sonuçlanan bu dava, tüm velilere örnek olsun" diye konuştu. 

Baba Ayder, davayı kazanmasına rağmen 2 yıl sonra neticelenen dava sebebiyle okul idaresine maddi ve manevi haklarını aramak için de hukuk savaşına devam edeceğini vurguladı. Okul idaresiyle dava süresinde hiç görüşemediğini de ifade eden Ayder, "Haklı olduğumuz davadan sonra okul idaresi bize gönderdiği Ece Ayder'in 3. sınıftan naklen alım dilekçesiyle hukuk savaşımız sonuçlandı. Fakat bu kızımın 2 senelik maddi ve manevi kaybına sebep oldu. 2 sene içerisinde evimizi 2 kere taşıdık. Çocuğumuz 2 sene boyunca istediği okula gidememenin üzüntüsünü yaşadı. Bu yüzden manevi tazminat açmayı planlıyorum" şeklinde konuştu. 

Okumayı çok sevdiğini söyleyen 8 yaşındaki Ece Ayder ise, 2 yıl sonra da olsa çok istediği okula gitmenin mutluluğunu yaşadı. Uygulamanın uzun sürmesinin kendisini üzdüğünü söyleyen Ayder, "Keşke böyle olmasaydı. Eski okulumdaki öğretmenimi ve arkadaşlarımı çok özleyeceğim. Ama çok istediğim okula başladığımdan dolayı da çok mutluyum. Büyüyünce anaokulu öğretmeni olmak istiyorum. Çünkü öğretmenliği çok seviyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 20:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?