7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Öğretmen adaylarına Almanca eğitimi

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Almanca Bölümü'nde okuyan öğretmen adayları, Barcelona'da bir üniversitede görev yapan eğlenceli ders kitaplarının yazarı Alman Leonard Thoma ile birlikte ders yaptı. 

Almanca öğrenme ve öğretme teması üzerine kurulu kısa hikayeler yazan ve Almanca'yı yabancı dil olarak öğrenenlerin yakından tanıdığı Leonard Thoma, Uludağ Üniversitesi Almanca Bölümü Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Goethe Enstitüsü Türk-Alman İletişim Noktası Sorumlusu Simone Singh'in daveti üzerine Bursa'ya gelerek öğrencilere ders verdi. Almanca öğrenen ve öğretenler için seminerler ve workshoplar düzenleyen Thoma'yı izleyen öğrenciler, dersten büyük keyif aldı. Gerek kitaplarında, gerek sunumlarında akıcı bir Almanca kullanan Thoma, derste öğrencilere önce kısa bir öykü okudu. Sonra da en heyecanlı yerinde keserek her öğrencinin bu öykünün devamını Almanca olarak yazmasını istedi. Öğrenciler Thoma'yı sadece dinlemekle kalmayıp oyun yolu ile hikayeler üzerinde toplu olarak çalıştı. Ortaya çıkan öyküler, tıpkı Thoma'nın yaptığı gibi öğrencilerin keyif alarak ve başardığını hissederek okuyabileceği sade, mini hikayelere dönüştü. Leonard Thoma, öğrencilerin derse ilgilerinin çok iyi olduğunu ve soyut kavram farklılıklarını bile anlayabilecek derecede gelişmiş olduklarını belirtti. 

İkinci sınıf öğrencilerden Özlem Işıl Özdemir de, "Kitabını okuduğumuz bir yazardan sınıfta ders almak ve onun anlayışı ile öyküler oluşturmak çok da zor değilmiş. Dile hakim olmak gerekiyor sadece. Bizim de teorik olarak seviyemiz iyiydi, bu çalışmayla kendimize güvenimiz geldi" dedi. 

Eğitim Fakültesi Almanca Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülten Güler, iletişimsel yaklaşım adı verilen bu öğrenme yönteminin, çoğu öğrencide var olan yanlış yapma korkusunu ortadan kaldırdığını, bire bir diyalog kurulduğu için yapılan hatanın öneminin kalmadığını söyledi. 

Yazar Leonard Thoma, Atatürk Lisesi'nde de öğretmenlere yönelik bir seminer verdikten sonra, çalışmalarını bir süre İzmir'de sürdürecek.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 12:47:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?