7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Orakoğlu'ndan ilginç açıklamalar

Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, Altınova'da yaşanan olaylara ile Hakkari'deki Aktütün Karakolu'na yapılan saldırının arasında ciddi bir bağ gördüğünü belirterek, "Türkiye'de huzur ve güven ortamı sağlanması istenmiyor. Ergenekon terör örgütünün kabuğu kırılmak üzere. Ergenekon operasyonunun başarıya ulaşması için karar mekanizmalarının birlik içerisinde olması gerekir" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, son dönemde yaşanan olayları değerlendirdi. Türkiye'de yaşanan olayları tek başına değerlendirilmemesi gerektiğine dikkati çeken Orakoğlu, "Ülkemiz 4 darbe geçirmiş ve bu olayların öncesinde çok ciddi provakasyonlar ve faili meçhul siyasi cinayetlere sahne olmuş. Bu ülke uzun yıllardan beri karıştırılmak ve istikrarı bozulmak istenen bir ülke. Her ne hikmet ise bu tür provakatif olay ve cinayetler Türkiye'de hep kritik dönemlerde olmuş. Son Altınova olayları ülke gündemine damgasını vurmuş iken sabah Hakkari'den 15 şehit haberi aldık. Altınova olayları iki aile arasında başlayan bir olay iken birden tüm ilçeyi ve ülkeyi kapsayan durum halini aldı. Bu ülkede bir takım olaylar spontone gelişebilir. Geçmiş yıllarda bu ülkede etnik iç çalışmaların temelleri atılmaya çalıştı. PKK terör örgütünün kuruluş hedeflerinden biri de budur. Bu terör örgütüyle Ergenokon terör örgütünün ilişkisinde de ciddi bağlar vardır. Medyada da bu bağlarla ilgili çok büyük iddialar yer aldı. Bu olaylara müştereken bakmamız gerekir" dedi.

"İKİ OLAY SALDIRI VE PLANLAMA AÇISINDAN TEZGAHLANMIŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR"
Türkiye'de huzur ve güveni bozmak isteyen dış güçlerin var olduğunu da ifade eden Orakoğlu, "Bunların içeride uzantıları var. Altınova'da gerginlik yaşanırken, bu olayların Türk ve kürtün bir arada yaşadığı bölgelerde sıkıntıya yol açtığını duyuyoruz. Böyle bir ortamda 15 askerimiz şehit oluyor. Bence Hakkari'deki saldırı ve Altınova olayları arasında ülkede kaos ortamı oluşturmak isteyenlerle çok ciddi bağ görüyorum. Bu iki olay saldırı ve planlama açısından tezgahlanmış gibi görünüyor. Bu bakımdan güvenlik güçlerimiz gereken önlemi alırken, vatandaşlarımızın da sağduyulu olması gerekir. Bugün bu ülkede Türk-Kürt, laik-anti laik gibi etnik haraketlerle ülkeyi, hem etnik, hem de dinsel yönlerle bölmeye yönelik provokatif eylemler var. Bu ülkede herkes sahiplendiği sürece kendi inancına göre yaşamalı. Ama bunlara nifak tohumları ekmek isteyenler var. PKK terör örgütüyle arasında ciddi bağ ilişikisi ortaya çıkan Ergenekon terör örgütünün stratejilerinde bu var. Bundan sonra ülkemizde bu tür olaylar tırmandırılmak istenebilir. Güvenlik güçlerimiz muhakkak vatan uğruna şehit olacaktır. Ama dünyanın hiçbir yerinde varlığını 30 yıldır sürdüren bir terör örgütü mevcut değildir. Bu örgüte içerden ve dışardan verilen desteklerle ilgili olaydır" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE HUZUR VE İSTİKRAR SAĞLANMASI İSTENMİYOR"
Ergenekon ve PKK terör örgütlerinin birçok temel stratejilerinin ortak olduğunu kaydeden Orakoğlu, "Türkiye'de etnik gerilimleri taşıyabilecek alt yapı yıllardır sağlandı. Ülkemizde yaşanan olayların altındaki iç ve dış güçleri iyi araştırmalı. Türkiye'nin hem içeride hem de dışarıda önemli sıkıntıları vardır. Türkiye'nin Ortadoğu'da önemli bir güç olması istenmiyor. Terör örgütleriyle bu amaca hizmet ediyor ve ülkedeki huzuru istikrarı bozuyor. Burada en önemli konu devletin karar mekanizmalarına düşüyor. Yapılan mücadeledeki eksikliği bulmak gerekir. Altınova'da olaylar oluyor ve meclisteki bir partinin temsilcileri oraya girmek istiyor. Olayı daha da büyütmek istiyor ve bunun organize bir hareket olduğu buradan belli oluyor. Ülkemizde küçücük bir olay olsa bazı taraflar tarafından bu büyütülmek isteniyor. 32 ülkenin Türkiye üzerinde psikolojik hareketi var. Ülkemizde huzur, istikrar istenmiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'ye birçok dost ve ülke bulunduğunu kaydeden Orakoğlu, siyasi, uluslararası ve diplomatik ilişkilerle sonuç alınamadığı zaman o ülkenin derin yapılarının devreye sokulduğunun görüldüğünü anlattı. Türkiye'de en önemli sıkıntının derin yapıların ülke yararına ne kadar çalışıp çalışmadığı olduğunu belirten Orakoğlu, yabancı ülkelerde böyle bir sıkıntının olmadığını, çünkü o ülkelerin derin yapılarının menfaatleri için çalıştığını kaydetti.

"ERGENEKON OPERASYONUNUN KABUĞU KIRILMAK ÜZERE"
Ergenekon operasyonuyla alakalı göz altıların daha da süreceğini tahmin ettiğini ifade eden Orakoğlu, "Ergenekon'un kabuğu kırılmak üzeredir. Kabuk kırılınca devletin yetkilerini örgüt için kullanan insanlar da ortaya çıkacaktır. Ama henüz o aşamaya gelinmedi. Türkiye'de bu operasyonların yapılması ülke yararınadır. Örgütün iç ve dış güçlerle teması olduğu, birtakım naylon örgütler kurdurulduğu ortadadır. Göz altına alınanlar dışında devletin, sivil toplum örgütleri içinde bulunan kadro vardır. Bu operasyonun başarıya ulaşması için karar verici mekanizmalarının birlik beraberlik içerisinde olmalıdır. Siyaset mekanizmalarındaki farklı görüşler en büyük handikaptır. Bu örgütle iligili çok ciddi bir sonuç almak istiyorsak milletinde bu operasyonları iyi algılaması gerekir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 18:39:32
Güncelleme :4 Ekim 2008 Cumartesi 18:53:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?