8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Organik pamuk üretimi

Türkiye Tekstil, Hazır Giyim Deri Sanayi, Teknoloji ve Tasarım Araştırma Geliştirme Vakfı (TARGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Nebahat Kılıç, Türkiye'nin organik pamuk üretimindeki liderliğini, belirli bir strateji geliştiremediğinden dolayı Hindistan ve Pakistan'a bırakmak üzere olduğunu söyledi. 

TARGEV ve Uludağ İhracatçı Birlikleri tarafından 'organik tekstil ve konfeksiyon üretiminde sertifikalanma' konulu bir eğitim semineri düzenlendi. Birlik binasında gerçekleştirilen konferansta konuşan TARGEV Yönetim Kurulu Başkanı Nebahat Kılıç, Türkiye'nin organik pamuk üretiminde iyi bir konumda olmasına rağmen tekstil ve konfeksiyonda gereken yerde olmadığını söyledi. Geçen dönemlerde Türkiye'nin, organik pamuk üretiminde dünyada birinci konumda olduğunu belirten Nebahat Kılıç, "Türkiye olarak belirli bir strateji geliştirme bakımından yolun başındayız. Ancak son yıllarda Hindistan ve Pakistan, organik pamuk üretiminde Türkiye'nin birinci konumunu ele geçirmiş durumda. Çiftçilerimizin durumunu ve önümüzdeki yılları göz önüne alırsak, Türkiye organik pamuk üretiminde öncülüğünü kaybedecek gibi görünüyor. Bu noktada mutlaka birşeyler yapılması gerekiyor. Organik tekstil ve konfeksiyonda hala marka oluşturabilmiş değiliz. 2000 yılında bunu öngörebilmemiz gerekirdi. Tarım politikası oluşturamadığımızdan, olması gerektiği gibi hareket edemediğimizden gereken noktada değiliz. Bunlara rağmen önümüzde büyük şans var. Türkiye'nin alt yapısının olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin bulunduğu noktadan daha ileriye gideceğine inanıyorum." 

İşverenlerin, organik ürün konusunda desteklenmesi gerektiğini anlatan Kılıç, ulusal strateji çerçevesinde yerli markaların oluşturulup pazar oluşturulması gerektiğini ifade etti. 

Organik ürün üretiminde kaybedilen zamanın geri alınabileceğini anlatan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: "Ekolojik ürünlerin katma değeri yüksek olduğu için organik tekstil ve konfeksiyonu seçmeliyiz. 2007 yılında büyük mağazalarda organik ürün satışları 4 milyar doları geçmiştir. Yıllık büyüme hızı yüzde 22'dir. ABD ve Avrupa piyasalarındaki organik giysi satışları beklenenden fazla gelişmiştir. ABD'de tüm organik satışlar yüzde 21 artarak 2007 yılında 17.7 milyar dolara ulaşmıştır. 2008 yılında ise organik pamuklu ürün talebi yüzde 110 arttı. Küresel perakende satışlar 2.6 milyar dolara ulaştı. Organik pamuklu lif talebi ise 99 bin 662 tona dayandı. Bizim de tekstil ve konfeksiyon sektöründe üretim ve satış payımızı iç ve dış pazarda artırmamız, kaliteli ve özellikle katma değeri yüksek ürün üretmemiz ve sosyal sorumluluk standartlarına uygun üretim yapmamız gerekir." 

2008 yılında 3.5 milyar dolar, 2009 yılında 5 milyar dolar, 2010 yılında da 6.8 milyar dolar organik pamuklu ürün satışının gerçekleşmesinin öngörüldüğünü ifade eden Kılıç, sektörün desteklenmesi için yıllık lif üretiminin yüzde 40 artırılması gerektiğini, tüm piyasa aktörlerinin ortaklaşa strateji geliştirmesinin başarıyı sağlayacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 18:21:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?