7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Organları 5 kişiye hayat verdi

Bursa'da trafik kazasında kendisine çarpan sürücünün olay yerinde ölüme terk edip kaçtığı gencin organları, vasiyeti gereği 5 kişiye umut oldu.

Edinilen bilgiye göre, 3 gün önce Ankara yolu Erikli Kavşağı'nda meydana gelen kazada arkadaşları İbrahim Sakar ve Osman Polat ile birlikte annesinin emekli maaşını çekmek için bankaya giden 22 yaşındaki Alper Kayık'ın kullandığı 16 V 3365 plakalı otomobile, M.C. (40) idaresindeki 16 GP 960 plakalı otomobil çarptı.

Çarpmanın etkisiyle direksiyon hakimiyetini kaybeden Alper Kayık, üst geçidin merdivenlerine çarparak durabildi. Kazaya sebep olan sürücü, kanlar içinde kalan gençleri kurtarmak yerine otomobilini bile olay yerinde bırakıp sırra kadem bastı.
Yaralı gençlerden birinin 112 Acil Servis ambulansını aramasıyla ortaya çıkan kazada ağır yaralanan 3 genç tedavi için hastaneye kaldırıldı.

Günlerdir Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi yoğun bakımında ölüm kalım savaşı veren Alper Kayık'ın beyin ölümü gerçekleşti. Yaşadıkları onca olumsuzluğu rağmen örnek bir davranışta bulunan Ali ve Bahriye Kayık çifti, ömrünün baharında kaybettikleri oğlunun organlarının bağışlanmasına karar verdi.

Kalbi kullanılmaz hale gelen gencin, karaciğeri Hacettepe Tıp Fakültesi'ne, böbrekleri GATA'ya, korneaları ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi. Genç adama çarpan sürücü ise kısa süre sonra güvenlik güçleri tarafından yakalandı.

"ORGANLARININ BAĞIŞLANMASINI SAĞLIĞINDA İSTEMİŞTİ"

Oğlunun sağlığındayken organlarının bağışlanmasını istediğini ifade eden anne Bahriye Kayık, "Olay günü arkadaşlarıyla birlikte emekli maaşımı çekmeye gitmişti. Bir arkadaşından da 250 YTL para almıştı. Ödeme yapmamız gerekiyordu. Ona arkadan çarpan araç, otomobilini bile olay yerinde bırakıp kaçmış. Keşke ona müdahale etselerdi. Vuran alkollüymüş. Paralar da bulunamadı. Eşim Ali çalışamıyor, raporu var. Bir benim emekli maaşım, bir de onun aldığı aylığı vardı. 7 kişilik ailemizin geçimini o sağlıyordu. Oğlum yaşasaydı organlarının bağışlanmasını o da isterdi. Herkese iyilik yapmaya çalışıyordu. Sürücüyü ise kaçıp gittiği için suçluyoruz. Belki zamanında müdahale edilse şu an yaşıyor olacaktı. Hepimiz perişan olduk. Pazarlarda geri kalanları toplayarak geçinmeye çalışıyoruz. Onca şeye rağmen bu insanlığımızın diğer insanlara da örnek olmasını diliyoruz. Amacı güvenlik elemanı olmaktı. Kursa gidiyordu. Askerdeyken de ayağına düşen 2 tonluk demir yüzünden ameliyat olmuştu. Ayağında platin vardı. Askeri
yetkililere dava açmaya hazırlanıyorlardı. Onu kaybettik" dedi.

"BU DAVRANIŞIN TÜM TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLMASINI İSTİYORUZ"

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Doktor Ali Aydın ise, aileye bu duyarlı davranışından dolayı teşekkür ettiklerini ifade ederek, "Türkiye'de yaklaşık 50 bin civarında böbrek hastası, karaciğer yetmezliği ve kalp yetmezliği olan hastalar var. Bunların 45 bini böbrek hastası. Türkiye organ donörü bakımından çok yetersiz. Geçen sene sadece 245 donör çıktı.

Fakat sadece geçen sene, 7-8 bin tane organ yetmezliğinden ölen insanımız oldu. Bu kişiler yarın öbür gün bizim yakınlarımız da olabilir. Millet olarak bu konuya pek duyarlı değiliz. Sağ olsun Kayık ailesi bu duyarlılığı gösterdi. Genç kardeşimiz hayattayken organlarının bağışlanmasını istiyormuş. Aile de çocuklarını vasiyetini yerine getirdi. Bunun tüm Türkiye'ye örnek olmasını istiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 12:28:48
Güncelleme :24 Aralık 2008 Çarşamba 12:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?