7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Orman yangınlarına karşı seferberlik

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yangınların önüne geçebilmek için ilginç yöntemlere başvuruyor. Yalova'nın Armutlu ilçesi ile Çınarçık ilçesine bağlı Esenköy beldesi arasındaki karayoluna konulan 20'şer kiloluk su bidonlarıyla yangınlara büyümeden müdahale edilmesi hedefleniyor. 

Yaz aylarında özellikle tatilcilerin attığı izmarit veya piknik için yaktıkları ateşten çıkan orman yangınlarının büyümeden söndürülmesini hedefleyen Yalova Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, yol kenarlarına 20 kiloluk su bidonları yerleştirdi. Yaz aylarında hareketlenen karayolunda araçlardan atılan sigara izmaritlerinin yangınlara sebep olduğunu tespit eden Yalova Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, karayolu üzerindeki belirli bölgelere bidonları bıraktı. Yaklaşık 2 yıldır devam eden uygulamada, çıkan küçük çaplı yangınların konulan su bidonları sayesinde büyümeden söndürüldüğünü tespit ettiklerini söyleyen Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Köksal Konak, "Yol kenarlarında duman çıktığını gören vatandaşlarımız kendisine en yakın bidonu alarak müdahale ediyor. Bu sayede yangınlar alev almadan önüne geçiliyor. Yolda arabası hararet yapan veya başka bir sebepten dolayı suya ihtiyaç duyan vatandaşlarımız da bu sulardan yararlanabiliyor" dedi. 

250-300 metre aralıklarla konulan bidonların 2 yıldır çalınmadığına dikkat çeken Konak, "Yapılan kontrollerde bidonların çalınması söz konusu olmadı. Vatandaşlarımız bu konuda çok hassas davranıyorlar. Ekiplerimiz de sürekli kontrol edip boşalan bidonları dolduruyor" diye konuştu. 

Diğer yandan Bursa'nın dağ ilçelerinde çobanlara ormanda çay yapmak için ateş yakmamaları karşılığında termos dağıtıldığını söyleyen Konak, "Orhaneli Orman İşletme Müdürü Hakkı Türkoğlu tarafından dağda çay demlemek için ateş yakan çobanlara çelik termos hediye edildi. Bilindiği gibi çobanlar gün boyu ormanlarda. Çay demlemek maksadıyla orman ve orman kenarlarında ateş yakmamaları için onlara bu termosları dağıttık. Dağ yöremizde bulunan 450 çobana termos dağıtıldı" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 15:01:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?