7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Oruç Bey Türbesi açıldı

Bursa'da 3 padişaha komutanlık ve vezirlik yapan Oruç Bey'in evlerin arasında kalan kabri, Osmangazi Belediyesi tarafından binalar kamulaştırılarak yapılan anıt mezar ile gün yüzüne çıkartıldı. 

Osmangazi Mahallesi ile Molla Gürani mahallelerinin birleştiği Oruç Bey Caddesi üzerinde 300 bin liralık masraf ile yaptırılan anıt mezar törenle açıldı. Açılışta konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, mezarların yanında yapılan 2 katlı betonarme kaçak yapıyı yıkarak işe başladıklarını belirterek, "Oruç Bey, Bursalı devlet adamı ve ünlü bir komutandır. Lala Şahin Paşa'nın torunu, Kara Timurtaş Paşa'nın (Demirtaş) oğlu olan Oruç Bey, Umur, Yahşi, Ali Bey'ler ile Mahmut Çelebi'nin kardeşidir. 

Yıldırım Beyazıt döneminde komutanlık yapan Oruç Bey, fetret devrinden önce Süleyman Çelebi tarafında görevlendirilmiş, daha sonra Çelebi Mehmet'in hizmetine girerek, 1422 yılında beylerbeyi ve ardından 2. Murat zamanında vezirlik görevine getirilmiştir. Oruç Bey, babasının yattığı külliyeyi, Demirtaş Paşa Hamamı'nı, Hisar'da da bir hamam ve mescit, Balıkesir'de medrese, hamam ve mescit, Kepsut'ta da bir cami yaptırmıştır. Böyle bir şahsiyetin evlerin içerisinde kalan mezarını görmezden gelemezdik. 3 evi kamulaştırıp bu anıt mezarı buraya inşa ederek, cadde adı bulunan, ancak kabri ortalıkta olmayan Oruç Bey'in hatırasını yaşatmaktan gurur duyuyoruz" dedi. 

Açılışta konuşan Ak Parti Bursa Milletvekili Ali Kul da, Bursa'nın son yıllarda tarihi kimliğinin ön plana çıktığına işaret ederek, "Bursa'ya gelen İngiltere Kraliçesi, BUTTİM'in bloklarını gezmiyor. Kozahan'ı, Yeşil Türbe'yi görmek istiyor. Böyle tarihi eserlerin ihyası ve ecdadımızın mirasının canlanması son derece önemli bir hizmettir" diye konuştu. 

Açılışta Bursa milletvekilleri Ali Kul, Hayrettin Çakmak, Sedat Kızılcıklı, eski milletvekilleri Şevket Orhan, Faruk Ambarcıoğlu, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda davetli hazır bulundu. Davetliler, açılıştan sonra Oruç Bey'in kabri başında dua etti, vatandaşlar arasında niyet taşı olarak bilinen halkalı taşı bir dilek tutarak kaldırdı. Vatandaşlar, dileği kabul olacakların taşı kolaylıkla kaldırdığını iddia ederken, Bursa Müfütüsü Mahmut Gündüz, dinimizde böyle bir anlayışın olmadığını belirterek, "Böyle söylentiler, batıl inanışları ve bidatleri gündeme getirir, dinimizde bunun yeri yoktur" dedi. 

Anıt mezarda Oruç Bey'in hayatı hakkında bir kitabe yer alırken, komutanlığını simgeleyen atlı bir süvari rölyefi dikkat çekiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 17:10:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?