7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Osmangazi'nin yeni heykeli yapılacak

Bursa'da Osmangazi Belediyesi ilçeye adını veren Osmangazi'nin heykelini aslına uygun olarak yeniden yapacak. Gerçeğe yakın tasarlanan heykelin 2 ayda tamamlanarak Şehreküstü Meydanı'nda sergilenmesi planlanıyor. 

Osmangazi Belediyesi ilçeye adını veren Osmangazi'nin heykelini yeniden dikecek. Tarihi kaynakların araştırılmasıyla gerçeğe yakın tasarlanan heykel, 2 ayda tamamlanacak. Konuyla alakalı bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, kent kimliğini öne çıkartacak çalışmalara devam ettiklerini belirterek, "Göreve geldiğimizden bu yana Bursa'da farklı dönemlerde hizmet vermiş birçok eseri yeniden ayağa kaldırdık. Bursamız 6 padişaha ev sahipliği yapmış. Ayrıca Osmanlı'nın da ilk kurduğu şehir olma özelliğini taşıyor. Osmangazi ilçemize adını veren bir hükümdardır. Belediye olarak yeni bir heykel yapmak istedik" dedi. 

1995 yılında Şehreküstü Meydanı'na konulan Osmangazi heykelinin gerçeği yansıtmadığı yönündeki görüşleri hatırlatan Altepe, "Dünyaca ünlü tarihçimiz Prof. Dr. Halil İnalcık, Osmangazi'nin gerçekte bir 'alp' olduğunu söylüyor. Alp olmak için gereken şartlar arasında atı hızlı, atı zırhlı ve savaşçı olmak var. Osmangazi de savaşçı olarak tasvir ediliyor. Şu andaki mevcut heykel bu tanıma uymuyor. Onun için Osmangazi'nin heykeli tarihi kaynaklar araştırıldıktan sonra gerçeğine uygun şekilde yapılacak. 2 metre yüksekliğindeki bir platformun üzerine dikilecek 5 metre boyundaki heykelde her şey en ince ayrıntısına kadar uygulanacak" diye konuştu. 

Heykeli yapacak olan Heykeltraş Eray Okkan ise teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. Fiber malzemeden yapılacak heykelde Osmangazi'den atına kadar herşeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünü kaydeden Okkan, Osmangazi'nin 40-45 yaşlarındaki halinin yer alacağını belirtti. Mevcut heykelin ise daha sonra başka bir yerde değerlendirileceği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 15:01:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?