7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Otomotiv devleri salı işbaşı yapıyor

Avrupa otomotiv pazarının daralması sebebiyle üretimi durduran Bosch pazartesi günü, Tofaş ve Renault ise salı günü işbaşı yapmaya hazırlanıyor.

Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluğu ve azalan siparişleri gerekçe göstererek yılbaşına kadar üretime ara vermeyi kararlaştıran Tofaş, Renault ve Bosch, pazartesi ve salı günü tekrar işbaşı yapmaya hazırlanıyor. Bosch ile buna bağlı otomotiv yan sanayii pazartesi günü, Tofaş ile Renault ise salı günü normal üretime başlayacak.

Türk Metal Sendikası Bursa 3 No'lu Şube Başkanı Mesut Gezer, Tofaş ve ona bağlı otomotiv yan sanayii fabrikaların pazartesi günü kısmi üretime başlayacağını açıklayarak, "Salı günü itibarıyla da normal üretime geçilecek. Bizim için 2 tane önemli husus vardı. Birisi kriz, diğeri ise toplu iş sözleşmesidir. Toplu iş sözleşmesi ayağını iyi bir zamla aştık. Ücretlere yüzde 8 oranında, sosyal haklara da yüzde 15 oranında zam yapıldı. Bu artış, çalışanlar için beklenmedik bir durum oldu. Kriz, işçilere yansıtılmamış oldu. Hükümetin açıkladığı paketten bir şey çıkmayınca işçi ve işveren masaya oturdu ve orta yol bulundu. İşveren yalnız bırakılmıştır. Krizin aşılması için hükümetin gerekli adımı atmasını istiyoruz. Teşviklerle sektör canlandırılmalıdır. Büyük oranda ihracat yapan otomotiv sektörü, hükümetin olumlu adım atmasıyla iç piyasaya yönelik üretimini de artırabilir. Bu durum işveren ve işçi için çok iyi olur" dedi.

Otomotiv firmalarının yılbaşında tatile girip girmeyeceğinin önümüzdeki haftalarda belli olacağını açıklayan Gezer, "Şu anda tatil kesin değil. Her fabrikanın yıllık üretim sayısı vardır ve buna ulaşması gerekir. Bu sayıya ulaşmadan tatil söz konusu olamaz. Ama siparişler olmaz ise daha erken de tatile çıkılabilir" diye konuştu.

Türk Metal Sendikası Bursa 2 No'lu Şube Başkanı Seçki Kişisel ise Bosch'un da pazartesi gününden itibaren üretime başlayacağını dile getirerek, "Çalışanlara ortalama yüzde 8 oranında zam yapıldı. Türkiye genelindeki en iyi sözleşmeyi yaptığımıza ve imza attığımıza inanıyorum. Birçok arkadaştan da olumlu tepkiler aldık. Sonuçta bir grev söz konusuydu. Greve çıkılması ne işverenin, ne de işçinin yararına olurdu. Bu sıkıntıyı da en iyi şekilde aşmış olduk" şeklinde konuştu.

Tofaş, Renault ve Bosch'un önümüzdeki haftalarda 3-4 günlük bir çalışmanın ardından çalışanlarını tekrar 30 günlük bir izne çıkarabileceğini ifade eden Kişisel, bunun içinde yılbaşı tatilinin de olduğunu kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in işçinin mağdur edilmeyeceği yönündeki açıklamalarının güzel olduğunu ancak pratikte herhangi bir gelişmenin olmadığını vurgulayan Kişisel, "2008 yılının son 10 ayında, tüm sektörlerde çalışan aktif sigortalılardan 38 bin işçi işinden ayrıldı. Buna son 1 buçuk ay dahil değil. İşten çıkarılan arkadaşların mağduriyetleri nasıl giderilecek? Türkiye genelinde tüm sektörlerde işçi çıkarılması devam edecektir. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Yürüseydi bu kadar arkadaş işinden olmazdı" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, üretime ara veren Renault fabrikasının Minareliçavuş'taki deposunda bulunan stokların da eridiği gözlendi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2008 Cumartesi 13:09:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?