7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Öymen, Fırat'ın istifasını değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı'ndan istifasını görev değişimi olarak değil, yaprak dökümü olarak gördüğünü belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa milletvekili Onur Öymen, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Açıklanan Avrupa Birliği Komisyonu İlerleme Raporu'nun hükümetin AB konusunda ciddi olmadığını gösterdiğini ileri süren Onur Öymen, hükümetin, "Biz ulusal rapor hazırladık. Bu konuda muhalefet bizimle konuşmuyor" havası oluşturduğunu iddia etti. Dışişleri Bakanı Babacan'ın kendilerini AB yetkililerine de şikayet ettiğini iddia eden Öymen, kendisine randevu verdiklerini fakat Bakan'ın gelmediğini savundu. 28 Ekim günü Cumhurbaşkanı'nın kendilerini davet ettiğini hatırlatan Öymen, "Açık bir şekilde AB'nin eleştirdiği noktalar için niçin gereğinin yapılmadığını sorduk. 'Niçin ulusal programda milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasına yer vermiyorsunuz?' dedik. Cevap yok. Aslında diyaloğu kurmayan hükümettir. Cumhurbaşkanı'nın yanında dedim ki, '2007 yılında hapishanede öldürülen insan sayısı 10 iken, 2008 yılında 29 olmuştur. Adalet Bakanı bunlardan bir tanesinin işkence sonucu öldürüldüğünü kabul etti.

Geri kalan 28 kişi nasıl öldü?' Bu konuda soru önergesi de verdik. Yine cevap yok. Cumhurbaşkanlığı'na sorduk, onlardan da cevap yok" ifadelerini kaydetti.

Eğitim ve sağlık konusunda da Türkiye'nin geri kaldığını savunan Öymen, dünya ülkeleri arasında toplam milli gelirinden sağlığa ayrılan para açısından Türkiye'nin 41. sırada olduğunu kaydetti. Türkiye'de doğan her bin çocuktan 24 tanesinin 1 yaşına gelmeden öldüğünü belirten Öymen, bu sayının Avrupa'nın 3 misli olduğunu ifade etti. Portekiz'in kişi başına yaptığı sağlık harcamasının bin 897 dolar, Yunanistan'ın 2 bin 179 dolar olduğunu söyleyen Öymen, Türkiye'nin kişi başına yaptığı sağlık harcamasının 557 dolar civarında olduğunu belirtti. Dünya ülkeleri arasında toplam milli gelirden eğitime ayrılan pay açısından Türkiye'nin 105. sırada olduğunu açıklayan Öymen, "Cumhurbaşkanlığı'na tüm bunları anlattık. Hiçbirine cevap yok. Başbakan'ın, '6 ay muhalefete cevap vermeyeceğiz' sözünü Amentü gibi benimsemişler. Peki o zaman bizi niye çağırıyorsunuz? Cevap verilmeyecekse bizim orada ne işimiz var?" diye konuştu.

Bu zamana kadar AB görüşmelerinin dışarıdan birileri tarafından yavaşlatıldığını düşündüklerini vurgulayan Öymen, "AB, müzakere başlığını bir türlü açmıyordu. Niçin bu kadar gerideyiz diye yabancıları suçluyorduk. Ama açıklanan ilerleme raporunda, '11 başlığın açılmamasının sorumlusu Türkiye'dir' deniyor" şeklinde konuştu.

Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın AK Parti Genel Başkanlığı'ndan istifa etmesinin hatırlatılması üzerine Öymen, "Bu bir nöbet değişimi gibi değil, yaprak dökümü gibi gözüküyor. Detaylı bilgi almak isteyenler Kemal Kılıçdaroğlu'na başvurabilir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 14:46:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?