7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Öymen, sağlık sistemini eleştirdi

Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'nin sağlık alanında Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kaldığını belirterek, kişi başına düşen doktor ve hastane yatak sayısının artırılmasını istedi.


Bursa Tabip Odası'nı (BTO) ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, eğitim ve sağlık alanında hükümetin bazı uygulamaları hayata geçirmesine dikkat çekerek, çağdaş ülkeler düzeyine gelmenin çağdaş yaklaşımların önünün açılmasıyla olacağını kaydetti. Türkiye'nin sağlık alanında Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kaldığını belirten Öymen, Türkiye'de kişi başı düşen doktor ve hastane yatak sayısının artırılmasını istedi. Öymen, "Türkiye'de bebek ölümlerinin oranı, Avrupa'ya göre 5 kat fazladır.


Ülkemizde yaşamak da güçleşti. Bursa'daki bir vatandaşın ömür beklentisi 75 yaşken, Hakkari ve Şırnak'ta bu 59'dur. Hayat beklentisinde 16 yaş fark varsa bir ülkede çağdaşlıktan bahsedemeyiz. Bu gerçekler ortadayken çağdaş devlet olarak övünemeyiz" dedi.


Sağlık alanında olumsuzlukları önlemek için Atatürk'ün ilkeleri ve inkılaplarından faydalanmak gerektiğini belirten Öymen, Türkiye'de sağlık alanının sistemli hale gelmesi gerektiğini vurguladı. Danimarka hükümetinin uygulamalarından da örnek veren Öymen, "Tesadüfen meslek hayatımda Danimarka'da çalıştım. Danimarka'da sağlık sistemini araştırdım. Orada hiç kuralsız ve koşulsuz, ister Danimarkalı, ister yabancı bir vatandaş olsun devlet sizin sağlık hizmetlerinizi karşılayacaktır. Orada bir insan hasta olduğu zaman ihtiyaçlarını devlet karşılıyor. Hasta sahibi gelsin de şunu alsın demiyor.

Danimarka'da gelir vergisi üzerinden alınan vergilerin yeterli olması sebebiyle başka kaynaklardan kredi alma gibi bir durum söz konusu değil. Biz de Danimarka gibi sağlıkta yaklaşımların önü açmalıyız. Ama Türkiye'de herkes tekerleği yeniden keşfetme çabası içinde. Bir hastanede 30-40 tane bebek ölüyor. Daha sonra unutuluyor. Ayrıca bu işin uzmanı olan hekimlerin oluşturduğu tabip odalarından da destek alınmalı" diye
konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 15:26:48
Güncelleme :21 Eylül 2008 Pazar 15:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?