8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Öymen'den türban açıklaması

Son dönemde yaşanan türban tartışmalarını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, hükümetin Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı göstermediğini ileri sürerek, anayasa değişikliği düşüncelerinin rejimi sarsacağını söyledi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'nin gündemindeki konulara dair açıklamalarda bulundu. CHP İl Başkanlığı'nda yapılan basın toplantısında konuşan Öymen, son günlerde yaşanan türban tartışmalarına temas etti. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına dikkati çeken Öymen, "Başbakan, 'Türban meselesi bir siyasi simge gibi kabul edilirse ne var bunda' diyor. Dünyadan örnekler veriyor ve siyasi simgelerin olduğunu söylüyor. Dünyada kıyafetlerin simge olarak kullanıldığı ülkeler totoliter ve otoriter ülkelerdir. Eskiden Hitler ve Mussolini zamanında simgeler varmış. Ama bunlar sıkıntılara yol açmıştır. Demokratik ülkelerde böyle bir simge yok. Bu son derece sıkıntı verici. Türkiye bir hukuk devletidir. Başbakanın hukuka duyarlı bir yaklaşımını göremiyoruz. Başbakan, anayasanın bir kararı kendi tercihi yolunda değilse, buna saygı göstereceğine, aksine onu değiştirme yoluna gidiyor. Türban konusunda Anayasa Mahkemesi'nin, Danıştay'ın bir kararı varsa, bu doğrultuda biz de anayasayı değiştiririz ve bir daha mahkemeleri böyle karar alamayacak bir duruma getiririz gibi mantık var. Bu yapılırsa rejim sallanır, sarsılır. Anayasa Mahkemesi anayasanın temel ilkelerine göre karar verir. Rejim konusu her şeyin önünde gelir. Rejimin omurgasını zedelerseniz, bir daha geri dönmek zor olur. Türkiye dinci hareketlerden çok çekti. Dinci ayaklanmalar sonunda çok dram yaşadı. Bu acı tecrübeler sonunda laikliği Türkiye kabul etmiştir" dedi. 

Terörle ilgili mücadele hakkında da açıklamalarda bulunan Öymen, "Sınır ötesi operasyonlarıyla ilgili Türk silahları kuvvetlerinin sınır ötesi operasyon için ABD ile bir protokol imzalaması gerektiği gündeme geldi. ABD'nin de Barzani'nin baskılarıyla bu protokolü imzalamadığı söylentileri var. Biz bu ciddi iddianın üzerine gideceğiz. İkinci bir iddia ise, İngiltere'de çıkan bir gazetedeki habere göre, ABD'nin Türkiye'ye hava operasyonu yapmaya izin verdiği ve karadan bir müdahaleye izin vermediği
söyleniyor. Dünyada hava operasyonuyla terörü bitiren bir ülke yok. Hükümet bu konuda açıklama yapmalı. Kuzey Irak'ta 3 bin 500 terörist olduğu söyleniyor ve bunlardan yapılan operasyonlarda sadece 200'ünün bertaraf edildiği söyleniyor. Geride kalanlar ne oldu? Nerede ne gibi girişimlerde bulunuluyor? Bu sorulara hükümet cevap aramalı" şeklinde konuştu. 

Hükümetin yeni bir anayasa hazırlığında olduğuna da işaret eden Öymen, "Türkiye'de yeni bir anayasa hazırlığı var. Hükümetin anayasa yapma yetkisi yoktur. Anayasada, anayasanın hiç bir maddesinin iptal edilerek yeni bir anayasa yapma yetkisi verilmemiştir. Mevcut anayasayla ilgili maddeler değiştirilebilir. Anayasalar rejim değişikliğinde değiştirilir. Her iktidara gelen yeni bir anayasa yapamaz. Avrupa ülkeleri yıllardır aynı anayasayı kullanıyor. Anayasa değiştirmek demek, rejimi değiştirmek demektir" şeklinde konuştu. 

Öymen, AB'nin Türkiye'ye karşı duyarsız davranışına, Türkiye tarafından tepki gösterilmediğini ileri sürdü.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 17:16:53
Güncelleme :18 Ocak 2008 Cuma 17:22:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?