8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Partilerin paylaşamadığı başkan

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, CHP, MHP,Anavatan-Demokrat Parti-DSP koalisyonundan büyükşehir ve ilçe belediye başkanlığı için teklif aldığını, ancak hiçbirini kabul etmediğini söyledi.
 
CHP'den gelen teklifi kabul ettiği yönündeki haberleri de yalanlayan Emin Balkan, göçmenlerin kendi içinden birini yönetimde görmek istediğini belirtti. 

Son dönemde adı sık sık Bursa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlığı için geçen Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, adaylığı ile ilgili açıklamada bulundu. Siyasetle ilgili hiç kimseyle temasının olmadığını ifade eden Prof. Dr. Emin Balkan, "Endeksli çalışsaydım önceki yerel ve milletvekili seçimlerinde rahatlıkla girişimde bulunurdum" dedi. 

Bursa'daki bazı yerel gazetelerde yer alan bir partiden büyükşehir veya ilçe belediye başkanlığına aday olacağına yönündeki haberleri değerlendiren Emin Balkan, şunları söyledi: "Ben basındaki söylemler üzerine yorum yapmam veya hareket etmem. Bana MHP, CHP ve Anavatan-Demokrat ve DSP koalisyonu teklifte bulundu. Bunların hem büyükşehir, hem de ilçe belediyeleriyle ilgili tekliflerine teşekkür etmişimdir. AK Parti'den de herhangi bir teklif gelmemiştir. Herhangi bir temasım da olmamıştır. Kendim de siyaseti hiç düşünmedim. Ben kamu yararına çalışan bir derneğin başkanıyım. Benim söylemlerim A veya B partisini üzebilecek şekilde algılanabilir. Buna dikkat etmeye çalışıyorum. Geçen gün de CHP'nin Osmangazi ilçe başkanı ile Osmangazi seçim kurulu sorumlusu, muayenehanemden randevu talep etmiş. Sonra muayenehaneme gelip önce Osmangazi, sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı teklif etmişlerdir. Ben de 'Camiam adına ve şahsım adına teveccüh ettiniz. Teşekkür ederim. Ben düşünmüyorum' dedim. Bana 'Hemen hayır deme. Bir iki gün sonra söyle' dediler. Ben de 'Tamam siz öyle deyin ama ben düşünmüyorum. Siz yolunuza devam edin' dedim. Ama basına farklı şekilde haber vermeleri beni çok üzmüştür. Siyasi ahlaka da yakışmayan birşeydir. Hem yazan kişi, hem de beyanat veren kişi, öncelikle teyit etmeliydi. Ben bunu rahatlıkla söylüyorum. Muayenehaneme gelmiş, teklif etmişler. Ben de kabul etmemişim. Yani benim A veya B partisine herhangi bir girişimim olmadı". 

Tabandan da sürekli aday olması yönünde teklif aldığını dile getiren Emin Balkan, dernek tabanının kendilerinden birini görmek istediğini anlattı. Geçen dönemki milletvekili seçimlerinde aday olmadığı için tabandan tepki aldığını da itiraf eden Balkan, "Ben de 'Bizden birileri çıksın ama ben şuanda düşünmüyorum' dedim. Fakat bazı yerel yöneticilerin bölgeciliği hissettiren davranışları camiayı da rencide etmiştir. Şimdi daha belirgin olarak bize ait, bizden birinin hem yerel yönetimlerde başkan, hem de genel yönetim birimlerinde yer almasını çok istiyorlar. Ben de bunu bir örgütün lideri olarak siyasi parti temsilcilerine aktarıyorum. Sonuçta Bursa nüfusunun yarıdan fazlası Balkan göçmenidir. 'İnsanlar böyle talepte bulunuyor. Siz de listenizi yaparken buna dikkat edin' diye söylüyorum" diye konuştu. 

Kendisi dışında öne çıkarabilecekleri isimlerin de olduğunu kaydeden Emin Balkan, partilerin kendileriyle istişare etmeleri durumunda, tabanda ilgisi, becerisi ve yeteneği olan kişileri yönlendirebileceklerini de vurguladı. Partilere ayrım yapmadan yardımcı olabileceklerine değinen Balkan, camiada çok daha kıymetli insanların olduğunu, kendisinin ise şuana kadar siyasi endeksli olmadığını vurguladı.
Dernek olarak hiçbir zaman bölgecilik yapmadıklarını söyleyen Prof. Dr. Emin Balkan, "Ben doğuma büyüme Bursalıyım. Ama geçmişime de sahip çıkan biriyim. Hekimliğimin ilk yıllarında zorunlu göçten akrabalarım geldi. Onlara yardım ederken de bu camianın bir fiil içinde oldum. 11 yıldır Bal-Göç Genel Merkez yönetim kurulu üyesiyim. 7 yıldır da Genel Başkanı'yım. Üniversitede çok daha yorucu bir işim olmasın rağmen vakit ayırıyorum. Yani bu örgütün başkanlığında fanatizmlik yapmadım. Hatta tabandan gelen fanatizmi de törpülüyoruz. Biz şunu söylüyoruz. Camiaya ve sorunlarına ilgi duyan, Anadolu'nun çeşitli yerlerinden Bursa'ya göç etmiş kişilere de destek vermeye hazırız. Bu ülkeye hizmet için adaysa Bal-Göç camiası da onların yanındadır" şeklinde konuştu. 

Bazı gazetelerde Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olacağı yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine de Balkan, "Recep Altepe bizim üyemizdir. Osmangazi Belediyesi başkanlığı döneminde hem camiamıza, hem de Balkan yöresine büyük hizmetleri vardır. Camiamız kendisini çok daha güzel yerlerde görmek ister. Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı açıklarsa hayırlı olmasını diliyorum. Memniyetle karşılıyoruz" dedi.
Derneğin tabanına da seslenen Emin Balkan, göçmenlerin birlik ve beraberlik içinde olmasını, kendi içinden çıkan ve hizmet getirecek kişilere destek vermelerini istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 10:57:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?