7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Patates fiyatları üreticileri üzdü

Patates hasadına başlanan İnegöl'de, ürünün kalitesi ve verimi üreticileri memnun ederken, piyasa fiyatları üzdü. Üreticiler, artan maliyetler karşısında bir kilogram patatesin 27-28 kuruşa satılmasının zarar etmelerine sebep olduğunu ileri sürüyor. 

Kozluca köyündeki 8 dönümlük arazisinde 20 ton patates yetiştirdiğini bildiren müstahsil Mehmet Ali, ürünün bol olması karşısında ümitlendiklerini, ancak iş satışa gelince hayal kırıklığına uğradıklarını kaydetti. Üretimin fazla olması, tüketimin az olması ve bununla birlikte hasat döneminde patates ithal edilmesinin kendilerini zarar soktuğunu anlatan Ali, "Gübre fiyatları arttı. Mazot fiyatları tarihinde en yüksek seviyeye tırmandı. Hemen hemen tüm girdilerin fiyatları 3-4 kat arttı. Buna karşılık patates fiyatında gerileme var. Piyasada 42 kuruşa satılan patatesi biz tarlada toptancıya 27- 28 kuruşa ancak satabiliyoruz. Biz üreticiler olarak bu yıl 40 kuruş fiyat bekliyorduk. Hasat zamanı ithalat yapılması belimizi büktü. Şimdi maliyetinin altında patates satmak mecburiyetinde kaldık. İthalatın durdurulmasını istiyoruz" dedi. 

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Niyazi Özbil ise, patates fiyatlarının artan maliyetleri karşılayamaması yüzünden bir çok küçük üreticinin patates ekimini bıraktığını ileri sürdü. 

Mazot fiyatının 3 YTL'yi aştığı bu dönemde üreticilik yapmanın zor olduğunu savunan Özbil, "İnegöl'de patates üretimi 30 bin dekardan 20 bin dekar civarına kadar düştü. Her geçen gün biraz daha düşüyor. Bir dönümden 2 ton civarında patates ancak alınabiliyor. Üreticinin bir dönüm için masrafı toplam 750-800 YTL civarındadır. Bir dönümden elde edilen gelir ise şu anda ortalama 500-600 YTL civarındadır. Üreticimiz dönüm başına en az 200 YTL zarar etmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 18:12:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?