8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Pazarcılar yol kapattı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde (K) belgesini protesto eden pazarcı esnafı, İzmir-Bursa karayolunu trafiğe kapattı. Barikatı aşmak isteyen bazı araçlar tekmelenip yumruklanırken, jandarma ve polisin müdahalesiyle yol tekrar trafiğe açıldı. 

Mustafakemalpaşa Seyyar Pazarcılar Derneği tarafından Tatkavaklı Kavşağı'nda (K) belgesine tepki amacıyla düzenlenen gösteri, esnafın karayolunu kapatma eylemine dönüştü. Dernek tarafından karayolu kenarında basın açıklaması yapılacağını duyan yaklaşık bin civarında seyyar pazarcı, "Vergimizi ödüyoruz. (K) belgesine hayır" yazılı pankartlar astıkları araçlarıyla bölgeye geldi. Dernek Başkanı Mesut Ayaz, dernek olarak (K) belgesine karşı olmadıklarını, yetkililerden seyyar pazarcı esnafına zaman
tanınmasını ve belge için istenilen ücretin taksitlendirilmesini istedi. Ayaz, "Bizler (K) belgesine karşı değiliz. Vergilendirilmiş kazancın kutsal olduğunun şuurundayız. Lakin esnafımız, çiftçimiz bu konuda yeterli bilgilendirilmedi. Bu konu, içi doldurulmadan adeta yangından mal kaçırır gibi biz esnafa dayatıldı. Biz usule karşıyız. Zorda olan esnafımız şehir içi 757 YTL, şehir dışı 5 bin 950 YTL olan (K) belgesini 25 Şubat'tan sonra şehir içi 6 bin YTL, şehir dışı 11 bin 500 YTL'ye nasıl alacak? Bu bizleri ekonomik olarak zor durumda bırakacak. Hepimiz vergi mükellefiyiz. Lakin bu (K) belgesi esnafın sırtına bir yük olarak binecektir. İnanıyoruz ki, ilgili kurumlar (K) belgesinin gerekliliğine inanarak çıkarmışlardır. Bizler almayalım demiyoruz, (K) belgesine karşı değiliz. Ancak seyyar pazarcı esnafına karşı biraz esnek davranılmasını, zamanın uzatılarak gerekli taksitlendirmenin yapılmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde birçok esnaf arkadaşımız rutin bakımlarını dahi yaptıramadığı araçlarının kontağını kapatmak mecburiyetinde kalacaktır. Ulaştırma ve Maliye bakanlıkları sesimizi duyarak, esnafımızın zor günlerinde yanında olmalı" dedi. 

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Hayri Öztetikler ise konuşmasında, "Hak arama mücadelesi veriyor, haksızlığa karşı direniyorsunuz. En azından sizlere getireceği külfeti bilmeden, masa başında alınan kararlara karşı bir tepki gösteriyorsunuz. Evet, hükümetimiz bir düzenleme yapmıştır, ancak gelecek külfeti bilmeden, düşünmeden 'ben yaptım' mantığıyla yapılan bir iş, mutlaka bir yerden patlak verir. Bu konu sadece Mustafakemalpaşa'da değil, Türkiye'nin birçok yerinde esnafın tepkisini çekmektedir. Türk insanı uzlaşmacıdır, anlaşmacıdır. 25 Şubat'a kadar bu olacak. Ama arkadaşlarımız diyor ki, 'Bunu en azından erteleyin ya da taksitlendirin'. Bu da gayet normal bir taleptir. Hükümetimiz bu sese mutlaka kulak verecek ve isteğiniz olacaktır. Hakkınız olan her türlü konuda yanınızdayım" diye konuştu. 

Mustafakemalpaşa Esnaf Sanatkarları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Seçkin Bilgiç de, "Yabancı sermayeye, Almanın Hans'ına 'Yatırım yap, senden vergi almayacağım' diyen hükümet, bizim pazarcı Hasan'ımızdan nasıl böyle bir vergi alır? Bize karayolları ve hükümet tarafından verilen trafik sicil belgelerinde hususi yazan arabalarımızdan nasıl (K) belgesi adı altında Deli Dumrul hikayesindeki gibi vergi alabilir? Hans'tan vergi almayan bir sistem, bizden nasıl alır? Biz kolaylık istemiyoruz. (K) belgesine kesinlikle karşıyız. Sen Hans'tan vergi almayacaksın, pazarcı Hasan'dan alacaksın, bu resmen haraçtır. Olmaz böyle bir şey" diyerek esnafın tepkisini ortaya koydu. 

Öfkelenen seyyar pazarcılar, İzmir-Bursa karayolunu bir süre trafiğe kapatarak eylem yaptı. "K belgesine hayır" diye slogan atan yaklaşık bin pazarcı, dev Türk bayrağı açtı. Olay yerinde bulunan jandarma ve bölge trafik ekiplerinin müdahalesiyle eylem sona ererken, karayolundaki barikatı aşmak isteyen bazı araçlar eylemciler tarafından tekmelenerek yumruklandı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 14:55:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?