7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Rüşvet davasında bir tahliye

Osmangazi Belediyesi'nde bazı kaçak yapılara menfaat karşılığı ruhsat verdiği iddia edilen Ruhsat İşleri eski Müdürü ile birlikte 2'si tutuklu toplam 5 kişinin yargılanmasına başlandı. "Rüşvet değil, belediyeye hibe teklif ettim" diyen otel işletmecisi, ilk duruşmada özgürlüğüne kavuşurken, müdürün tahliye talebi reddedildi. 

Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Rüşvet almak ve vermek" suçlarından haklarında 12'şer yıla kadar hapis talebiyle dava açılan tutuklu sanıklar turizm ve otel işletmecisi A.M.G. (54), Osmangazi Belediyesi Ruhsat İşleri eski Müdürü K.K. (45) ve tutuksuz sanıklar harfiyat ve gazino işletmecisi Y.G. (39) ağabeyi İ.G. (41) ile rüşvete aracılık etmekle suçlanan C.Y. (60) ilk kez hakim karşısına çıktı. 

İddianamede belirtildiği gibi, Uludağ yolunda 1. derecede sit alanı içindeki bir işyerine usulsüz işlem yaparak ruhsat verilmesi karşılığında Kaymakam H.A.'nın şahsına ait Sig Sauer marka tabancasını rüşvet anlaşması gereği hibe aldığı iddia edilen Osmangazi Belediyesi Ruhsat İşleri eski Müdürü K.K., spekülasyonlara yol açan silahla ilgili açıklama yaptı. Kaymakam H.A.'dan silahı devraldığının doğru olduğunu söyleyen tutuklu sanık K.K., ifadesine şöyle devam etti. "Ancak bunu 4 bin 500 YTL karşılığında devraldım. Noterde hibe şeklinde düzenleme yapıldı. Biz notere devir işlemi yapacağımızı söylemedik. Bu şekilde yazdılar. Para alışverişi noter senedine yansımadı. Söz konusu restorantla ilgili 13681 sayılı ruhsat yönetmeliğine göre verilmiş bir ruhsat vardı." 

Sanıklardan rüşvet aldığı yönündeki iddiaları yalanlayan K.K., "Bazı sanıkların iş yerlerine ait ruhsatlar eskiydi. Bu ruhsatları devralmışlardı. Ancak devraldıktan sonra yaptıkları tadilatların bizimle ilgisi yok. Bunlar tespit edildiğinde de ruhsatlarının iptal sebebi olmuştur. Malibu isimli iş yeri ise turizm belgeli bir yerdir. Turizm belgesi olunca ruhsata gerek yok" diye konuştu. 

Kentteki bazı otel ve düğün salonlarını işleten A.M.G. sahibinden devraldığı bir otelin ruhsatıyla alakalı kiracının kendisinden 15 bin YTL hava parası istediğini belirterek, "Ben, oteli tümüyle devraldığım için ona bu parayı vermek istemedim. Osmangazi Belediyesi'nin ruhsat işleri müdürü olan diğer tutuklu sanık K.K.'nın yanına gidip yeni bir ruhsat alıp alamayacağımı sordum. (Belediyeye ne kadar para gerekiyorsa o kadar bağış yapayım. Beni bu adamdan kurtarın) dedim. Müdür K.K. bunun mümkün olmayacağını, ruhsatın devralınması gerektiğini söyledi. Telefon dinleme kayıtlarında (Sana vereyim) şeklinde yazılmış ise de benim buradaki amacım paramın K.K.'ya verilmesi değil belediyeye hibe edilmesi şeklindeydi. Ayrıca K.K.'nın misafirlerini otelimde ücretsiz ağarladığım şeklindeki iddialar asılsız ve yersizdir" dedi. 

Davanın tutuksuz sanıkları İ.G. kardeşi Y.G. ile C.Y. de haklarındaki iddiaları yalanlayarak beraatlerini talep etti. Sanık avukatları ise müvekkillerinin suçsuz olduğunu söyledi. 

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, oy çokluğuyla otel işletmecisi A.M.G.'nin tahliyesine karar verdi. Ruhsat İşleri eski Müdürü K.K.'nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Mahkeme heyeti davayı erteledi.

İha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 13:21:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?