7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Sağlıkçılara arama kurtarma eğitimi

Türkiye'de, İçişleri Bakanlığı'na bağlı sivil savunma birliklerinden sonra en güçlü arama kurtarma birimleri olan ulusal medikal kurtarma ekipleri (UMKE) gönüllülük esası ile çoğalıyor. 

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün organizasyonu ile Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale ve Yalova illerinde arama kurtarma konusunda eğitim almak isteyen devlet ve özel sektörde görevli doktor ve sağlık memurları bir haftalık programdan geçirilerek UMKE birliklerine ilk adımı atıyor. Bursa Küçük Balıklı'daki Arama Kurtarma Birliği binasında Sağlık Bakanlığı uzmanları ile ortaklaşa yapılan kursta, gönüllü sağlıkçılara enkaz güvenliği, kıraş sendromu, böbrek yetmezliği sendromu, travmalara müdahale ve kampçılık eğitimleri veriliyor. Afet anında bölgede devletin birimlerinin nasıl bir idari koordinasyon içerisinde olduklarına dair yapılanma hakkında da bilgi verilen gönüllü sağlıkçılar, afet anında Türkiye'nin her yerinde çadırda konaklayarak, arama kurtarma birliği elemanları ile beraber enkazdaki yaralılara müdahale edebilecek hale getiriliyor. 

Gerçek enkazda tatbikat yapan UMKE görevlileri, afet anında ulaşılan yaralıların özel olarak tahliyesi ve sonrasında yapılacak müdahaleler hakkında uygulamalı olarak eğitiliyor. Bir hafta boyunca Bursa'da 5 gün teorik eğitim alan gönüllü sağlıkçılar, hafta sonunda da Kestel Narlıdere'de çadırda kamp yaparak tabiatta konaklama konusunda pratik yapacak. Birlik bahçesindeki enkazda UMKE üyelerine, yıkıntıdan tahliye gösteriliyor.Projenin bütün masrafları Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından karşılanıyor. 

Güney Marmara bölgesinde UMKE eğitimi almış 500 gönüllü bulunuyor. Bu üyeler en çok 6 ayda bir düzenlenen programlara katılarak, yeni gelişmeleri öğreniyor, bilgilerini tazeliyor. Türkiye'nin herhangi bir bölgesine çağrı yapıldığında ise UMKE üyelerinden gönüllülük esasına göre afet yerine gitmeleri sağlanıyor.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 14:00:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?