7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Sahiller kirlilik kabusundan kurtuluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, sahillerdeki kirlilik kabusunun önlenmesine yönelik Mudanya'dan sonra Gemlik'te yaptığı deniz derin deşarjı tesisi hizmete açıldı. 


Büyükşehir Belediyesi, 'marka kent' olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Bursa'nın gelişimine yönelik yapılan fiziki yatırımların yanı sıra kentin sahillerinin temizliğine de önem veriyor. 

Yatırımlarında Gemlik'i kent merkezinden ayırmadan ilçeye hizmet eden Büyükşehir Belediyesi, Gemlik deniz deşarjını faaliyete başlatarak Körfez'in artık kirlenmemesini hedefliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Gemlik Körfezi'ndeki ekolojik dengenin korunmasını sağlayacak olan Gemlik derin deniz deşarjı projesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bursa'nın önemli bir parçası olan Gemlik'in büyükşehir sınırlarına dahil edilmesinin ardından çağdaş hizmetlerle tanıştığını söyledi. Başkan Şahin, "Biz Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa'nın ilçelerinin gelişiminin, Bursa'nın başarısına yansıyacağına inanıyoruz. Milletvekillerimiz, bürokratlar, siyasiler, partililer hep birlikte bir mana ifade ediyoruz. Bursa'yı marka kent haline getirmek için çalışıyoruz" dedi. 

Bursa'nın her köşesine ulaşmaya çabaladıklarını bildiren Şahin, doğu batı, kuzey güney ayrımı yapmadan tüm ilçelerle birlikte Bursa'yı kalkındırma amacıyla çalışmalar yapıldığını dile getirdi. Görev süresinin 5. yılına girdiğini belirten Başkan Şahin, 5 yılda Bursa'ya yapılan yatırımların kenti çağdaş ve modern bir seviyeye taşıdığını ifade ederek, çalışmalarının ana hedefinde bulunan 'Marka Kent Bursa' projesi kapsamında yapılan yatırımların kentin çehresini değiştirdiğini söyledi. 

Gemlik'in, Büyükşehir'in altyapıdan sosyal belediyeciliğe kadar her alandaki faaliyetlerinden yararlandığına işaret eden Başkan Şahin, "Gemlik'e 4,5 yılda 84 kilometre içme suyu, 12 kilometre yağmursuyu ve kanalizasyon hattı inşa ettik. 7 bin ton asfalt döktük. Haydariye-Nacaklı'daki içme suyu arıtma tesisinin revizyonunu yaptık. İlçe ve köylere 8 bin metre içme suyu borusu ve derin kuyular için 1270 metre isale hattı inşa ederek, içme suyu sıkıntısını giderdik. Gemsaz, Cihatlı ve Şahinyurdu köyleri arasında içme suyu ihtiyacına alternatif kuyular açtık. Hamidiye Köyü'nde 100 metreküplük su deposu yaptık. İlçenin alt yapı ve bakım ve onarım çalışmalarını da sürdürüyoruz. Manastır Mevkii'ndeki deniz deşarjı yenileme çalışmalarını da tamamladık. Çarşı ve Karsak derelerini temizledik ama yeterli değil daha geniş kapsamlı çalışma yapacağız" diye konuştu. 

Başkan Şahin, Gemlik'e yapılan yatırımların bunlarla sınırlı olmadığını ifade ederek, Armutlu Çevre Yolu'nu güvenli hale getirdiklerini, Umurbey Yolu'nu tamamladıklarını ve kamyoncu esnafının garajını çağdaş hale getirdiklerini de sözlerine ekledi.
Gemlik'teki fiziki yatırımların yanında kültürel faaliyetlerin de yapıldığını hatırlatan Şahin, Gemlik'in nüfusunun 2030'lu yıllarda 180 bin olacağının öngörüldüğünü ifade ederek, "Bu bilimsel değerlendirmelerden hareketle 2005 yılında başlatılan Gemlik ve Mudanya'daki ön arıtma ve derin deniz deşarjı çalışmalarının Mudanya ayağı tamamlanmıştı. Bugün de Gemlik'teki tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu proje ile sahillerimiz kirlilik kabusundan kurtulmasını amaçladık" diye şeklinde konuştu. 

Tesiste kaba ve ince ızgara yapısı, giriş pompa istasyonu, manevra odası, debimetre ve vana odası, kum tutucu yapı, pompa istasyonu, 1970 m uzunluğunda deşarj hattı ve 80 m uzunluğunda geçici deşarj hattı bulunduğunu anlatan Şahin, tesisin toplam 4 milyon 200 bin YTL'ye mal olduğunu söyledi. Gemlik'e bugüne kadar 21 trilyonluk yatırım yapıldığını kaydeden Şahin, çalışmaların kentin çevresinin düzenli ve çağdaş bir şekilde inşa edildiğinin işareti olduğunu belirterek, Avrupa Yatırım Bankası tarafından da onaylanan 80 bin avroluk Mempis Projesi için çalışmalara başlandığını müjdeledi. Gemlik derin deniz deşarjı projesinin uygulanmasıyla atık maddelerin ayrıştırılacağına ve Gemlik sahillerinin daha temiz ve sağlıklı bir yapıya kavuşacağına değinen Şahin, Mempis Projesi ile de Mudanya, Kurşunlu ve Gemlik bölgelerindeki atıkların önüne geçileceğini müjdeledi. 

AK Parti Bursa milletvekilleri Mehmet Emin Tutan, Sedat Kızılcıklı ve Ali Kul, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut, Çalı Belediye Başkanı Ali Karamık, Yıldırım Belediye Başkanvekili Mustafa Karakoç ile AK Parti Gemlik İlçe Başkanı Enver Şahin'in de hazır bulunduğu törene vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'e hizmetlerinden dolayı teşekkür ettiği konuşmasında, 3 yıl önce merkez ilçelerin sayısının arttırılmasıyla kentin imajının da değiştiğini söyledi. Büyükşehirleri genişletme kararının ne kadar haklı bir karar olduğunun bugün yapılan yatırımlarla görüldüğünü vurgulayan Tutan, "Gözle görülen bu yatırımlar ile sadece bugünü değil geleceği de kurtarıyoruz. Biz gerçek çevreciyiz. Herkes, AK Parti hükümetiyle belediyeciliğin sadece sözden ibaret olmadığını, fiziki yatırımların yanı sıra sosyal ve kültürel değerlere de önem vermek gerektiğini gördü" dedi. 

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut da Gemlik Körfezi'ni temizlemeyi hedef alan projenin ikinci etabının da tamamlanmasıyla ilçenin daha temiz bir görünüme kavuşacağını bildirdi. Başkan Şahin'e, Gemlik'e verdiği destekten ötürü teşekkür eden Turgut, "Projenin 2. etabının da tamamlanmasıyla, Gemlik, daha rahat denize girilebilecek bir sisteme kavuşacak. Gemlik'te ne oluyor diyenlere yatırımları gösteriyorum. Gemlik'te çok güzel şeyler yapılıyor. Gemlik'i baştan değiştiriyoruz" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından törene katılanlar, Gemlik Derin Deniz Deşarjı projesinin düğmesine basarak, tesisi çalıştırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 16:06:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?