8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Şahin: 'Bursa'ya sınıf atlattık'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, 5 yılda gerçekleştirdikleri hizmetlerle Bursalıların gönlünü kazandıklarını, verdikleri sözleri yerine getirerek siyasete güven kazandırdıklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın gerçekleştireceği açılışlarla ilgili açıklamalarda bulunmak üzere Bursa'daki yerel televizyonların ana haber bültenlerine konuk olan Başkan Şahin, ortaya koydukları vizyon ile Bursa'nın sınıf atladığını söyledi.

Bursalıların 5 yıldır yaptıkları hizmetleri, geçmişle kıyasladıklarında aradaki farkın akla kara kadar belirgin bir şekilde gördüklerini ifade eden Başkan Şahin, "Çalışan her zaman karşısındakinin gönlünü fetheder. Mevlana diyor ki 'Hüner bir şehri medeniyete kavuşturmaktır'. Bizde hizmetlerimizle medeniyetler beşiği Bursa'nın gelişimine katkıda bulunduk. Böylece halkımızın da gönlünü kazandık" dedi.

Bursa'da ulaşımdan kentsel dönüşüme kültür sanattan spora kadar çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerinin altını çizen Şahin, "Acemler Kavşağı 12 yıl bekledikten sonra bizim dönemimizde 165 günde hizmete açıldı. Bu sayede Bursa'nın daralan ufku da açılmış oldu. Bunun yanı sıra kentin 11. kavşağı olan ve Başbakanımızın açacağı Filament Kavşağı ana arterlerdeki ulaşım rahatladı. Zaman zaman sıkıntı çektik ama fırtınalar insanın denizi sevmesine engel değil. Biz bu sıkıntılara rağmen ulaşıma nefes aldırdık. Adeta Bursa'nın ufkunu açtık. Yapılamaz denilenleri başardık. Bunu gerçekleştirirken de desteğimizi hemşehrilerimizden aldık" diye konuştu.

Daha önce Bursa'ya iyi hizmet eden başkanlara da müteşekkir olduğunu ifade eden Başkan Şahin, "BursaRay B etabı bitti, Ocak ayı itibariyle C etabında da temel atma gerçekleştirilecek. Gelecek hafta heyet gelecek ve günü belirleyeceğiz. Vagon sayısını artırmayı da düşünüyoruz, ihale gerçekleşti. Bugün 9 dakika bekleyen vatandaş, ileride sadece 4 dakika bekleyecek. Ancak bu da üniversite etabıyla birlikte gerçekleştirilecek" dedi.

Yalova Yolu'ndan Mudanya'ya 25, İstanbul'a da 75 dakikada gidilebildiğine işaret eden Şahin, "Bir insan köprü yapar üzerinden binlerce insan geçer, biz de kavşak yapıyoruz. Ben eser bırakıyorum, eserlerimle anılacağım ve eserlerimle de Bursa'ya hizmete devam etmek istiyorum" şeklinde konuştu. Vizyon projeleri hayata geçirirken yaşadıkları sıkıntıları okyanusa benzeten ve aynı sıkıntıları yeniden yaşamaya hazır olduğunu kaydeden Şahin, okyanusların veya yüce dağların bakmakla değil adım atmakla aşılacağını ifade etti.

"Abideleri taşlar değil, işler yapan" diyen Başkan Şahin, yapılanların eleştirilebileceğine işaret ederek, "Güneş balçıkla sıvanmaz. Yol medeniyettir. Bunu Bursa'ya getirdiğimize inanıyorum. Bazıları yol kesiyor, biz yol yapıyoruz" dedi. Ulaşım projeleri arasında bulunan ve İstanbul'dan 2 saatte Uludağ'a varılmasını sağlayacak Teleferik projesinin çalışmalarının sürdüğünü belirten Şahin, Ankara ile mütabakata varıldığını ve onay çıkarsa projeye başlanılacağını müjdeledi.

Santral Garaj'ın imajını değiştiren Kent Meydanı ve Çarşı projesinin de uzun yıllar askıda kaldığını hatırlatan Başkan Şahin, "Proje için beklemedik, adım attık. Yarışma projesiydi ve belediye kasasından 1 YTL dahi çıkmadan işliyor. Şehirler meydanlarıyla anılır. Merinos'ta sadece duvar vardı şimdi orada harika bir park ortaya çıktı. Fabrikanın 35 bin metrekarelik alanında konservatuardan belediyenin kültür ve sanat alanında çalışan birimlerine kadar pek çok birim faaliyete başladı. İpek Yolu Film Festivali'ni de mekanın giriş bölümünde yaptık. Kongre merkezi henüz tamamlanmadan girişinde bu organizasyona ev sahipliği yaptı.

Kongre merkezi harika olacak ve 2009 yılı sonbaharında faaliyete başlayacak" diye konuştu. Turizm, tarih, sanayi, yeşil, kültür şehri Bursa denince Türkiye, Türkiye denince de Bursa'nın hatırlanmasını istediği için kongre merkezi çalışmasını çok önemsediğini kaydeden Başkan Şahin, "Bursa niye İstanbul'un arka bahçesi olarak kalsın ki? Danimarka ve Norveç'teki kongre merkezlerini gezdim. Bursa'nın eksiği yok fazlası var. Bizim sepetimizde pamuk var, icraatlarımızı anlatırken bile mecburen kısıtlıyoruz" dedi.

Yıllarca konuşulan bir başka eser olan Kent Hali'nin, dış mimarisi ile ödül aldığını bildiren Başkan Şahin, "İddia ediyorum ki Bursa Kent Hali, Türkiye'nin en güzeli en modernidir. Avrupa'da da parmakla gösterilir. O da bir dönüşüm projesidir ve eski halin yerine de park yapılacaktır. Emirsultan'da da otopark gelecek ve meydan yapılacak. Proje çoktan başladı. Mülk sahipleri kirada, haklarından mahrum etmiyoruz. Ev yerine ev, işyeri yerine işyeri veriyoruz… Bu arada Dericiler Bölgesi'nde ise hukuki süreci bekliyoruz. Konutlar, rezidans ve otel oraya da geliyor" şeklinde konuştu.

Bursa'nın tarihi geçmişini gün yüzüne çıkaracak olan ve 7'den 70'e herkesi heyecanlandıran Hanlar Bölgesi projesinin de senelerden beri konuşulan ancak gerçekleştirilemeyen bir proje olduğuna dikkat çeken Başkan Şahin, Balibey Hanı'nın Bursa'ya renk kattığını söyledi. Hanlar Bölgesi projesi ile YKM'den başlayıp civarındaki hanları ortaya çıkararak tarihi bugünle buluşturulacağına işaret eden Şahin, projeye şu anda gelecek yıl için 36 milyon YTL ayrıldığını belirtti.

Başkan Şahin, hiçbir zaman boş durmadıklarını ve ortaya koyulan vizyon ile her zaman en iyisini yapmaya hazır olduğunu ifade ederek, Bursa'nın kültür sanat yaşamında da çıtanın yükseldiğini bildirdi. Başkan Şahin, "Çalışma yaparken başkalarının izinden gidenler, iz bırakmazlar. Yönetmeye talip olduk, iz bırakacağız. Sıkıntılar olacaktır tabii. Engin deniz taş atmakla aşınmaz. Biz hizmet eriyiz, hizmet için varız, devam edeceğiz. Biz işin edebiyatını değil icraatını yapıyoruz. Benim işim '-cek, -cak' değil. Eleştiriler olacak, elimize diken batıyor zaman zaman ama gül topluyoruz. Bugün halkın karşısına gönül rahatlığıyla çıkıyoruz. Bu işler akılla, gönülle, bütçeyle ve çalışmakla olur" açıklamasını yaptı.

Sporu çok sevdiğini ve profesyonel olarak futbol oynadığını hatırlatan Başkan Şahin, "Bursa'ya birşey yapılırsa en iyisi yapılmalı, 8 milyon dolarla Özlüce Tesisleri'ni yaptık. Bugün her teknik hoca ve spor camiası teşekküre geliyor. Teknik direktör odalarından havuza kadar 5 yıldızlı bir tesis oldu bu. Kentte ayrıca gençleri kışın çamurdan yazın tozdan kurtaran semt sahaları açıldı. Belediyespor bünyesinde de farklı branşlarda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Çevre yatırımlarından ışıklandırmaya kadar kent girişlerinde de Bursa'ya yakışanın yapıldığını söyleyen Şahin, "Eskiden mega köyden modern kente giriyordunuz. Kent girişleri şimdi daha güzel, daha da estetik olması için çalışacağız" dedi. Çevre projeleri kapsamında doğu batı atık su tesislerinin 60 milyon avroya mal olduğunu anlatan Başkan Şahin, doğalgaz abone sayısının artırıldığını, Nilüfer Vadisi'nin ilk etabının tamamlandığını ve Başbakan Erdoğan tarafından açılacağını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi'nin borç durumu ile ilgili soruya Başkan Şahin, "Belediyeler, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan borç almadan icraatlarını yapamaz. Şu anda Fransız Kalkınma Bankası'ndan para temin ettik, arıtma tesislerinde çamur kurutma için kullanılacak. BursaRay'ın C etabı ise yaklaşık 100 milyon avro ve 5 yıl ödemesiz 25 yıl ödenecek. Bizim dönemde sadece yatırıma 1.2 katrilyon pay ayrıldı. Her yıl yatırımları bütçeyle yaptık. Örneğin otobüs alıyoruz ve her bir araç leasing ile alınıyor, her araç kendi borcunu ödüyor. Kent Meydanı'nın yılda 1,5 milyon YTL geliri var." ifadesiyle cevapladı. Şahin, bir belediye başkanının bütçe ve insan yönetimini iyi yaptığında başarısız olmayacağını söyleyerek, "Tasarruf tedbirleri planlaması yapıyoruz. Ne yapacağımızı bilerek çalışıyoruz. Abide eserler de bu şekilde ortaya çıkıyor. Sıkıntı oldu ama başarı ortada" şeklinde konuştu.

Anketlerde genellikle yüzde 60-65 civarında başarılı bulunduğu belirtilen Başkan Şahin, "Puanlamayı halk yapacak. Beni başarılı bulan herkese çok teşekkür ederim. Mevlana'nın dediği gibi "Hüner bir şehri medeniyete kavuşturmaktır". Bugün gerçekleştirdiğimiz projeler, Bursa'nın dünya kenti ve ülkede parlayan bir yıldız olması ve Bursa'ya medeniyetin gelmesi içindir. Aynı zamanda da hüner, bir şehrin kalbini kazanmaktır. Bu kentin, Bursalıların kalbini kazandığım için çok mutluyum, kelimelerle ifade etmem mümkün değil" diye konuştu. İki dönem İnegöl'de, bir dönem de Bursa'da olmak üzere 15 yıldan beri belediye başkanlığı yaptığını söyleyen Başkan Şahin, adaylığı ilgili soruyu, "Onurluyum. Halka hizmet Hakk'a hizmettir. Siyasetten murat da insanların kalbini kazanmaktır. Belediye başkanlığı hesap değil, kısmet işidir. Bursa için hayırlısı neyse o olsun" şeklinde cevaplandırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2008 Cuma 16:26:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?