8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Seyit Usul Tekkesi restore edildi

Bursa'nın en eski tekkelerinden biri olan Seyit Usul Tekkesi, Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla restore edildi. 

13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve günümüze gelinceye kadar yıkılan tarihi yapı, restore edildikten sonra sosyal ve kültürel amaçlı tesis olarak Bursa'nın manevi odak noktaları arasına katılacak. 

Osmangazi Belediyesi, kültür merkezi olarak faaliyet gösterecek tarihi yapı için Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi ile görüşme yaptı. Tarihi yapıda bundan sonra imza günleri, şiir dinletileri, söyleşiler gerçekleştirilecek. İlk söyleşi geçtiğimiz günlerde tarihçi yazar Mustafa Armağan'ın katılımıyla yapıldı. Ekim ayında gerçekleştirilmesi planlanan açılışa, Türkiye Yazarlar Birliği üyesi çok sayıda şair ve yazarın katılması bekleniyor. 

Restorasyon çalışmaları tamamlanan ve Ramazan Bayramı'ndan sonraki bir tarihte açılışı planlanan yapıyla ilgili bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, yapının yeni işlevinin kültürel amaçlı sosyal tesis olduğunu söyledi. Restorasyon kapsamında tarihi yapının semahanesinin ve müştemilat bölümlerinin yeniden yapıldığını ifade eden Altepe, "Yapının yanı sıra bahçe ve hazire bölümleri de düzenlendi. Bahçeye orjinaline uygun olarak bir şadırvan yapıldı. Tarihi yapı, içinde bulunduğu mahalleye de önemli bir hareketlilik kazandırdı. Seyyid Usul Tekkesi, zaman zaman sema gösterileri, zaman zaman şiir dinletileri ve söyleşilerin yapılabileceği bir kültür mekanı olarak kentimizin tarihi mekanları arasına katılacak. Yıkıntı durumdaki bir kent ziyneti ortaya çıkarıldı. Bursa, çok yakın bir tarihte yeni bir değerine daha kavuşacak" dedi. 

Seyit Usul Tekkesi'nin restorasyon projesini, Osmangazi Belediyesi Tarihi Çevre Koruma Bürosu hazırladı. Tekkenin restorasyonu Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık 1 trilyon liraya mal oldu. 

Önceleri Celveti daha sonra ise Kadiri yöntemiyle ibadet edilen Seyyid Usul Tekkesi, 1925 yılında faaliyetine son vermişti. Tekkenin bilinen ilk şeyhi Seyyid Usul Buhari (1488), son şeyhi ise Ali Haydar Efendi'dir.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 16:16:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?