7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Şifalı pilav izdihamı

Osmangazi Belediyesi'nin, ilçeye adını veren Osman Gazi'yi anmak ve Bursa'nın fethini kutlamak amacıyla düzenlediği fetih şenliklerinde, şifalı pilav izdihamı yaşandı.


Yüzyıllar boyunca şenlik meydanı olarak kullanılan Pınarbaşı Meydanı'nda gerçekleşen etkinlikler, Başkan Altepe'nin konuşmasıyla başladı.

Altepe, Bursa'nın güzelliklerine dikkat çekti. "Ecdadın en büyük emeli bu güzel şehri fethetmekti" diyen Altepe, fetihten sonraki sosyal ve kültürel yapılanmaları anlattı. Altepe, "Hanları, hamamları, çarşıları ve medreseleriyle bu kent hem sanat merkezi hem bilim merkezi oldu. Buradan dünyaya medeniyet taşındı. Balkanlar fethedildi, Kosova fethedildi. Böyle önemli bir merkezde yaşayan insanlar olarak onurluyuz, gururluyuz. Bunun hakkını vereceğiz. Bunun için de o eserleri ortaya çıkarmak, o kültürü yaşatmak istiyoruz. Bu anlamda yaptığımız çalışmalar Türkiye'de rehber kurum olmamızı sağladı" diye konuştu.


Bu yıl dördüncüsü düzenlenen kutlamaların önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı hale getirileceğini söyleyen Altepe, organizasyona katkıda bulunan Valilik, Osmangazi Kaymakamlığı, Uludağ Üniversitesi, Bursa Araştırmaları Vakfı, Mehter ve Kılıç Kalkan dernekleri, İl Kültür Müdürlüğü, Bursa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, Dağ-Der, Rahvan Atları Yetiştiricileri Birliği, muhtarlar ve sivil toplum örgütlerine teşekkür etti.
Altepe'nin konuşmasının ardından temsili olarak Osman Gazi önderliğinde atlı gruplar gösteri ve tören geçişi yaptı. Daha sonra mehter ve kılıç kalkan gösterileri sunuldu. Nevşehir Halkoyunları grubunun Deve Güreşi oyunu ise izleyenlerden büyük alkış aldı. Pınarbaşı'ndaki şenliklere, Bursa'daki yöresel derneklerin halk dansları ekipleri de yoğun ilgi gösterdi. Şifalı pilav ikramıyla son bulan gösteriler, aralıklarla yağan yağmura rağmen ilgiyle izlendi. Son bölümde yağmur şiddetini artırınca gösteriler erkenden tamamlandı.

iha
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2008 Pazar 21:18:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?