7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Silsile operasyonu davasında 16 tahliye

Bursa'da, vergi borcu bulunan 2 bin 960 araca, sahte mühür ve imzalarla fenni muayene yaparak devleti 444 bin YTL zarara uğratıp, 666 bin YTL haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla 8 bin 596 yıla kadar hapisleri istenen 27'si tutuklu toplam 43 kişinin yargılanmasına başlandı. 

9 saat süren 'Silsile' operasyonu davasının ilk duruşmasında mahkeme, tutuklu sanıkların 16'sının tahliyesine karar verdi. 

1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "örgüt üyesi olmak", "resmi belgede sahtecilik", "kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık" suçlarından toplam 8 bin 596 yıla kadar hapisleri istenen 27'si tutuklu toplam 43 kişi ilk kez hakim karşısına çıktı. Polise yakalanmamak için kendi aralarındaki telefon görüşmelerinde şifreli kelimeler kullanıp, suç içeriği yüksek görüşmeleri ankresörlü ve sabit telefonlardan yaptıkları iddia edilen sanıklardan sadece E.D., suçunu itiraf etti. 

Diğer sanıkların hepsi haklarındaki iddiaları yalanlarken, "Çete iddiaları asılsızdır. Kimseyi dolandırmak için sahtecilik yapmadık. Suçsuzuz, beraatımızı istiyoruz" dedi. 

Ayrıca sanıklardan çoğu birlikte çete kurmakla suçlandıkları diğer sanıkları tanımadıklarını öne sürdü. Sabah saat 09.00'da başlayan dava, sanık çokluğu sebebiyle öğle vakti 1 saat ihtiyaç molası verdi. Jandarma, duruşma sırasında fenalık geçiren bazı sanıklara ve erlere kolonya tuttu. Tıka basa dolan salonun havasız kalması sebebiyle sanıklardan tansiyon ve kalp hastası olduğu belirtilen 72 yaşındaki B.V. iki kez rahatsızlandı. Yaşlı sanığın ayakta durmakta zorlandığı gözlendi. Sanık H.E. ise fenni muayene ile ilgili yapıldığı iddia edilen usulsüzlüklerden anlamadığını ifade ederken, "Şayet bundan anlasam kendi aracımın fenni muayenesini kendim yapardım" diye konuştu. 

Sanık avukatlarından Mutlu Yüksel, "PKK bile tek bir liderle yönetilirken, iddianamede çete kurmakla suçlanan huzurdaki sanıkların 30'unun lider olduğu belirtilmiştir. Fakat ne yazık ki sanıklar en fazla 3 sanığı tanımaktadır. Bu nasıl bir çetedir. Ayrıca şüphelilerin her biri için ayrı ayrı dolandırıcılık suçundan ceza istenemez. Hukukta zincirleme diye bir şey vardır" diyerek müvekkilini savundu. 

Yaklaşık 9 saat süren duruşmanın ardından kararını açıklayan mahkeme, 27 tutuklu sanıktan, A.Y., A.T., M.A.T., A.A., A.P., M.D., F.Y., M.B., H.B., İ.E., E.A., F.Y., F.T., H.G., Y.B. ve F.G.'nin tahliyesine karar verdi. Ayrıca tutuksuz yargılanan sanıklardan A.M. ile H.Ç.'nin tutuklanmasına karar verildi. Son olarak mahkeme dosyanın, 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki benzer dava ile birleştirilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.
Tahliye edilen sanıkların yakınları sevince boğulurken, tutukluluğunun devamına karar verilen sanık yakınları ise yıkıldı. 

Benzer suçlardan cezaevine girip tahliye olan bazı kişilerin LPG'si ruhsata işlenmemiş, vergi borcu bulunan sorunlu araçlara sahte belgeyle fenni muayene yaptıkları yönündeki bilgiler üzerine Emniyet Müdürlüğü Mali Büro Amirliği 37 hafta süren takibin ardından 'Silsile' adlı operasyon başlatmış, toplam 43 kişi İstanbul, Bursa, İnegöl ve Gemlik'te gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarla yakalanmıştı.
Öte yandan araçlarına sahte fenni muayene yapılan 600 araç sahibi hakkında savcılık, "resmi belgede sahtecilik" ve "kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık" suçlarından soruşturma yürütüyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 12:11:08
Güncelleme :23 Eylül 2008 Salı 12:15:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?