8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Sondaj çalışmalarına tepki

Jeofizik ve jeoloji mühendisleri, Bursa İl Özel İdaresi'nin jeotermal sondaj çalışmalarını yapacak teknik donanıma sahip olmadığını ileri sürerek, kendilerinden görüş alınmasını istedi. 

Jeotermal ve doğal mineralli suların kullanım hakkının İl Özel İdaresi'ne geçmesiyle Bursa'nın jeotermal kaynaklarını değerlendirme çalışmaları hız kazanırken, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilciliği ve Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nden tepki geldi. Konuyla alakalı kendilerinin görüşü alınmadığını kaydeden Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Engin Er, gelişmeleri basından takip ettiklerini söyledi. Bursa İl Özel İdaresi'nin jeotermal sahaların çokluğu ve bin 200 metre derinlikte 200 derece sıcaklıkta su bulunduğu yönünde açıklamaların gerçeği yansıtmayacağını ifade eden Er, "Hiçbir kaynakta gerekli teknik çalışma ve sondaj yapılmadan verileri ortaya koymak mümkün değildir. Yapılacak sondajların milyonlarca lira tutacağı söyleniyor. Son iki yılda soğuk su temini için bazı kamu kurumlarınca 100-150 metre derinlikte yapılan sondajlarda birçoğunun kuru olduğu görüldü. Bin 200 metre derinlikte bir kuyuda suyun varlığının, derecesinin ve debisinin bildirilmesinin bilimsel açıklaması yoktur. Kaynak ve sondaj tekniği de net olarak açıklanmamaktadır. Odalarımız gereken çalışmalar yapılmadan yanlış yol izlenildiği takdirde milyonlarca liranın boşa harcanabileceği korkusu içindedir. Bu çalışma ciddi bir maliyet gerektirecek. Bu kadar derinlikte yapılacak sondaj diğer kaynaklara ve jeotermal sisteme zarar verebilir. Bizler bu konunun özündeyiz. Bizim fikir ve görüşümüzü almayan özel idarenin bu çalışmayı yapacak teknik elemanı ve donanıma sahip değil" dedi. 

Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Güngör Armutlu ise, Bursa ve çevresinin jeotermal anayasasının çıkartılması gerektiğinin altını çizerek, her sahada jeotermal parametrelerin farklılık gösterebileceğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 19:49:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?