7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Tahliye yetmedi, dava düşebilir

Üzmez davasında savcının ‘B.Ç.15 yaşından büyük olabilir’ diyerek kemik testi istenmesini sağladığı ortaya çıktı



Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, 14 yaşındaki B.Ç.’ye cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez’in tahliye kararında davadan tamamen kurtulmasına kapı araladığı ortaya çıktı.
Mahkemenin Üzmez’i davadan tamamen kurtarabilecek ara kararıyla açığa çıkan gerçekler şöyle:

Tahliyenin gerçek nedeni
İnegöl Devlet Hastanesi, anne ve babasının “Bu hastanede doğdu” beyanına rağmen B.Ç.’nin hastane kaydının bulamadığını bildirdi. B.Ç.’nin mahkemeye gelen nüfus kaydında, doğum yeri “hastane” değil “diğer” olarak bildirildi. 28 Ekim’de yapılan duruşmada savcılık, bu nedenle B.Ç.’nin 15 yaşından büyük olabileceği tezini ortaya attı.


Savcılık, B.Ç.’nin 15 yaşından büyük çıkması halinde suçun vasfının değişeceğini, hakkındaki şikâyet geri çekilen Üzmez ile annesi L.Ç.’nin tahliyesinin gerekeceğini bildirdi. Savcılığın talebini yerinde bulan mahkeme, Üzmez ile L.Ç.’yi tahliye ederken, B.Ç.’nin 15 yaşından küçük olup olmadığının tespiti için hastaneye sevkine karar verdi.

Kapı aralandı
Üzmez, TCK’nın “cinsel istismar” başlıklı 103. maddesine muhalefet ettiği gerekçesiyle yargılanıyor. Bu maddeye göre, 15 yaşından küçük ya da 15 yaşını tamamlamış olmakla birlikte fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunanlar, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına mahkum ediliyor. Aynı maddenin 6. fıkrasına göre, çocuğun ruh ve beden sağlığı bozulmuşsa, sanığa en az 15 yıl hapis cezası veriliyor.

Şikâyet şartı
Kemik grafisi çekilen B.Ç.’nin 15 yaşından büyük çıkması halinde Üzmez’e tamamen kurtulma yolu açılacak. Bu durumda Üzmez, TCK’nın “reşit olmayanla cinsel ilişki” başlıklı 104. maddesine göre yargılanacak. Bu maddeden yargılama yapılabilmesi için “şikâyet” şartı aranıyor. B.Ç.’nin şikâyetini geri çekmesi nedeniyle, bu durumda davanın tamamen düşürülmesi gerekiyor.

Düşük ceza
Kemik incelemesi sonunda B.Ç.’nin gerçekten 14 yaşında olduğunun anlaşılması halinde, Üzmez için İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı rapor kurtarıcı olacak. Üzmez, 15 yıl yerine üç yıldan sekiz yıla kadar hapisle yargılanacak.

Avukat itiraz etmedi
Duruşma tutanakları, söz konusu Adli Tıp raporu ve tahliye kararına ne savcılığın, ne müdahil avukatların itiraz etmediğini ortaya koydu. Tanıklar da daha önce hakkındaki şikâyet geri çekilen Üzmez’in aleyhine konuşmamayı tercih etti. Tanıklardan A.Ü., “Teyzesi, sanıkların bu suçu işlemediklerini anlattı” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 09:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?