7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

'Tarihi silueti bozuyor'

Bursa'nın en önemli ziyeratgahı olan Emirsultan Hazretleri'nin türbe ve camisinin bulunduğu alanda belediyenin muhtarlık için getirdiği prefabrik bina, görüntü kirliliğine sebeb olduğu gerekçesiyle Anıtlar Kurulu'na şikayet edildi.

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyesi Ali Turan, Emirsultan'ın tarihi kimliği ile Bursa'nın gözbebeği olduğunu belirterek,

"Bursa Büyükşehir Belediyesi bölgede kentsel dönüşüm çalışması başlattı. Bu çalışmalar çerçevesinde yıkılan muhtarlık için, bir prefabrik binayı caminin alt tarafına, tarihi silueti bozacak şekilde getirip koydular. Belki geçici olarak burada 1 yıl duracak bu bina, daha önce şikayet konusu olan alt kısımdaki kötü görünümlü seyyar satıcı barakalarına da dayanak teşkil ediyor. Mezarlık duvarının önüne konulan telefon ankesörü ile belediyeye ait dijital panoda bu bölgede tarihi binalara gölge düşürüyor. 35 yıl önce ünlü rejisör Metin Erksan'ın film çekmek için geldiği Bursa'da telefon ve elektrik tellerinin kötü görüntüsünden şikayet ettiği şehrimizde 2008 yılında değişen bir durum yok. Bu kültür eserlerine sahip çıkmak için yöneticilerimizin tarih şuuru ile alakadar olması gerekir" dedi.

Yıldırım Belediyesi'ne prefabrik binanın kaldırılması için resmi yazı ile müracat eden Ali Turan, binayı Büyükşehir'in kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde koyduğu cevabını alınca, konuyu işin sahibi olan Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na Bursa Valiliği aracılığı ile şikayet etti. Bölgede muhtarlık prefabrik binası koymaya müsait birçok alan bulunmasına rağmen rastgele konulmasına tepki gösteren Ali Turan, tarihi eserlerin etrafındaki bütün resmi, özel tabela, pano, eternit sundurma, ankesör gibi kötü görüntülerin temizlenmesini istedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 11:58:47
Güncelleme :7 Eylül 2008 Pazar 12:10:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?