7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Tarihi spreyle kirlettiler

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan antik tiyatronun duvarları kendini bilmez kişilerin sprey boyalarla yazdığı yazılarla kirletildi.


Dünyada sadece 5 tane olan ve biri İznik'te bulunan Roma dönemine ait tiyatronun her köşesine sprey boyalarla çeşitli yazılar yazıldı. Kaymakam Hüseyin Avcı, yakın zamanda Turizm Bakanlığı tarafından ayağa kaldırılarak turizmin hizmetine sunulacak olan antik tiyatronun içler acısı halini görünce üzüldü. Tarihi tiyatronun tinerci ve uyuşturucu bağımlıların meskeni haline geldiği belirtildi.


M.S. 2. yüzyılda inşa edilen ve tarih boyunca farkla amaçlarla kullanılan Roma tiyatrosunun, 8. yüzyıla kadar yapılış amacına uygun hizmet verdiği biliniyor. Arap ordularının İznik'i kuşatmasının ardından Romalılar tiyatroya ait taşları sökerek 4700 metre uzunluğundaki surların güçlendirilmesinde kullandı. Daha sonraki dönemlerde metruk bir hal alan tiyatro, üzerine toprak, moloz ve çöplerin atılması sonucu 9.5 metre kalınlığında bir tabakayla örtüldü. Tiyatronun varlığı arkeolojik kazılarda ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Özel İdare Müdürlüğü'nden sağlanan 40 milyar liralık ödenekle yürütülen kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın restorasyon projesi kapsamına alınmasıyla durdu. Bilindiği gibi Uludağ Üniversitesi'nden Doç Dr. Bedri Yalman ve ekibi tam 25 yıldır İznik Roma Tiyatrosu'nda kazı yapıyordu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2008 Pazar 16:52:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?