8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Tatlı ve pasta imalathanelerine baskın

Bursa'da, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, tatlı ve pasta imalathanelerine baskın yaptı. Temizlik kurallarına riayet etmeyen imalathanelere ihtar ve para cezası verildi. 

Bursa İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, Ramazan ayı öncesi denetimlerini sıklaştırdı. Şehir merkezindeki 190, ilçelerdeki 167 tatlı ve pasta imalathanesine aynı anda 54 gıda kontrolörü ve 27 ekiple baskın düzenlenirken, iş yerinin temizliği, satılan ürünlerin kalite ve son kullanma tarihi, resmi belgeleri inceledi. Bazı imalathaneler hijyene verdiği önemle ekiplerden tam not alırken, eksikleri olan işyerlerine de 15 gün ile 30 gün arasında süre verildi. Bir evin bodrum katında pasta ve tatlı imal edildiğini ihbar alan ekipler, buraya da ani bir baskın düzenledi. İmalathanede çalışanların eldiven kullanmadan pasta yapması, hamurların açıkta tutulması dikkat çekti. Soğuk hava deposunu inceleyen ekipler, kırılmış yumurtaların ve bozulmuş meyvelerin pastalarla aynı yerde tutulmasına ise şaşırdı. Yer ve tavanlarının da kirliği olduğu imalathanede, eksikliklerin bir an önce giderilmesi istendi. Resmi belgeleri de inceleyen ekipler, depolama kısmının olumsuz olması sebebiyle iş yerine bin YTL para cezası keserken, bir ay süre verdi. Ekipler, süre zarfında asgari hijyen kurallarına uyulmaması durumunda kapatma yoluna gideceklerini belirtti. 

Denetimlere katılan Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, rutin denetimler dışında bir denetim gerçekleştirdiklerini söyleyerek il genelinde toplam 14 ilçede 27 ekip ve 54 gıda kontrolörü ile yoğun bir denetime çıktıklarını ifade etti. Amaçlarının yapılan hatayı ön plana çıkarmak olduğunu vurgulayan Koçkaya, "Kişi ya da kurumlar hedefimiz değil. Yapılan, hatanın ön plana çıkarılıp kötülenmesi ve tekrar yapılmamasının sağlanmasıdır. Gıda denetimlerinde her geçen gün yapılan hataların azaldığını, esnafımızın hijyen konusunda daha gayretli olduğunu görüyoruz. Gıda üretimi sürekli riskli olduğu için etkin bir denetim yapmamız gerekiyor. Denetimlerde 1-2 yer dışında durumun iyi olduğunu gördük. Toplumdan da duyarlılık bekliyoruz. Toplum en iyi denetleyicidir. Bursa'da 13 bin iş yerini denetliyoruz. Her an, her yerde olmamız mümkün değil. Vatandaşlarımızın gördükleri olumsuz koşulları 444 02 03'e bildirmelerini istiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 14:31:08
Güncelleme :29 Ağustos 2008 Cuma 14:35:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?