7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Tekkenin restorasyonu gecikiyor

Bursa'nın tarihi tekkelerinden olan Üftade Hazretleri'nin dergahında restorasyon çalışmaları başladı. Ancak maddi kaynak yetersizliği nedeniyle tekkenin restorasyonu durma noktasına geldi. 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile imzalanan protokolle onarım işini üstlenen Mollafenari Mahallesi Üftade Camii ve Müştemilatı Koruma, Yaşatma, İmar Onarım Derneği, çalışmalarına hayırseverlerin katkısıyla restorasyon çalışmaları başladı. Tarihi eserlere yönelik çalışmalarıyla gündeme gelen Osmangazi Belediyesi'nin ise, çalışmalarda resmen içinde olmasa bile manevi olarak destek verdiği öğrenildi. Yaklaşık 2 yıldır devam eden onarım ve yenileme kapsamında çatı kiremitleri tamamen değiştirilirken, çalışmaların bitmesi için yeterli maddi desteğin sağlanamadığı belirtildi. 

16. yüzyılda yapılan ve bakımsızlıktan harabe haline gelen dergahın restorasyonu yaklaşık 2 yıl önce başladı. Restorasyon çalışmalarında Üftade Camii ve Tekkesi'nin, ahşap taşıyıcı bölümleriyle iç bölümü yapılıyor. Yapının tavan süslemeleri ile kapı gibi orijinal aksamları, bakım ve temizlikleri yapılarak yeniden kullanıma açılması planlanıyor. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte, içinde tarihi bir çeşmenin bulunduğu bahçede Osmangazi Belediyesi'nce, ziyaretçilerin dinlenebileceği bir mekan olarak düzenlenecek. 

Restorasyon çalışmaları tamamlandığında müze olarak hizmet verecek yapıda, tekkeye adını veren Üftade Mehmet Muhyiddin ve Aziz Mahmut Hüdayi'nin özel eşyaları ile tekkenin eşyaları sergilenecek. Çalışmalar kapsamında tarihi yapının çatısının tamamen yenilendiğini anlatan Üftade Camii ve Müştemilatı Koruma, Yaşatma, İmar Onarım Derneği Başkanı Ali Yılmaz, 500 yıllık tarihi yapıda, yeni malzeme kullanmamaya çalıştıklarını belirterek, "Bazi kaynak eksikliklerimiz var. Vatandaşlardan toplanan yardımlarla çalışmaları sürdürüyoruz. Ancak maddi destek imkarımız çok sınırlı. Restorasyon çalışmalarına katkıda bulunmek isteyen vatandaşlarımız, resmi internet sitemizde yer alan hesap numaralarından yardım yapabilirler. Çalışmaların bitiminde halka açık, her türlü hizmeti verebilen, Ramazan aylarında insanlara yemek, erzak, aş verebilen muhteşem bir eser ortaya çıkacak." diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 14:30:00
Güncelleme :15 Eylül 2008 Pazartesi 14:38:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?