7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Termal su arama çalışmalarına tepki

Bursa Valiliği'nin yürüttüğü jeotermal kuyu açma çalışmalarına, bir grup vatandaş ve meslek odası üyesi termal suların azalacağını ileri sürerek tepki gösterdi.

Çekirge Termal Sularını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Taşkeser, meslek odası üyeleriyle birlikte Bursa Valiliği tarafından Dikkaldırım Mahallesi'ndeki Mihraplı Camisi'nin arka tarafında bulunan arazide başlatılan termal su kaynağı bulma çalışmalarına tepki gösterdi.

Çalışmaların Çekirge semtindeki tapulu sıcak su sahiplerini endişelendirdiğini belirten Taşkeser, "Daha önceki yıllarda da bu tarz çalışmalar yapılmıştı. Fakat Çekirge'nin sıcak suları hamamlar, kurnalar yerine yollara aktı. Kaplıcalar kapanmış ve Bursa'da kaplıca turizminin beli kırılmıştı. O günden bugüne kadar suların azalması sebebiyle kentte kaplıca turizminin ne kadar gerilediğini üzülerek gördük. Yetkileler yapacakları sıcak su sondajı sonrasında azalmış durumda olan sıcak suları lütfen elimizden almasın" dedi.

Yaşanacak olası sıkıntıyı sadece otel sahiplerinin değil, tüm Bursalıların çekeceğini ifade eden Taşkeser, yapılacak jeotermal enerjinin Bursa turizmine kazandırılması işleminde uzman kişilere kulak verilmesini istedi. Taşkeser, "Yapılacak sondaj sonucunda uzmanların 'Çekirge'deki sıcak suların tehlike altında olacağını, hatta mevcut sıcak suların yok olacağını' ifade etmektedir. Uyarılara kulak tıkamayanız. Çekirge'deki mevcut sıcak sularla lütfen fazla oynamayınız. Oynamayınız ki Bursa halkı sizleri bundan önceki sıcak sularla oynayan yöneticiler gibi kötü hatırlamasınlar" diye konuştu.

Öldükten sonra insanı yaşatmaya çalışmanın bir anlamı olmayacağını söyleyen Taşkeser, şöyle konuştu. "Biz de kaynakları ölmeden yaşatmaya çalışıyoruz. Böyle birşey olursa kanuni haklarımızı arayacağız. Ancak bunu yaparken de sular geri gelmeyecek.

Yetkililer 2 bin metreye kadar inip, sıcak su çıkaracaklarını söylüyor. Sıcak suların, Bursa ve Çekirge semtinde jeotermal ve ısınmada kullanılacağını söylüyor. Turizme katkı sağlayacağını söylüyorlar ama bunları daha evvel de duymuştuk. Kültürpark'ın alt tarafında da sondaj yapıldı. Biz yine itiraz etmiştik. İlk günden sıcak sular kaybolunca çalışmalar mahkeme kararıyla durduruldu. Umarım burda da böyle birşey olmaz".

İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 17:05:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?