7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Timurtaş Paşa Cami ortaya çıkarılıyor

Osmangazi Belediyesi, çarpık yapılaşma kuşatmasında kalan Timurtaş Paşa Camii'ni ve şadırvanlı minaresini, çevresindeki 7 binayı yıkarak ortaya çıkartacak. 

Osmangazi Belediyesi tarafından Timurtaşpaşa Camii'nin çevre düzenlemesi başlatılırken, çocuk parkı ile muhtarlık binası törenle açıldı. Bazı kaynaklara göre, 1390 yılında Kara Timurtaş Paşa'nın oğlu Ali Bey tarafından, bazı kaynaklara göre ise Yıldırım Bayezit'ın emiri Kara Timurtaş Paşa tarafından yaptırıldığı belirtilen Timurtaş Paşa Camii'nin kendine özgü şadırvanlı minaresi, çevresindeki binaların yıkılması ile birlikte yalnızca binalardan toplam 800 metrekare alan elde edilecek. Çevre düzenlemesi için kullanılan toplam alan ise yaklaşık 1.500 metrekare olacak. Ayrıca cami bitişiğinde bay ve bayan tuvaletleri, gasilhane ve abdesthaneler yapılacak.
Diğer yandan 3 binanın kamulaştırılarak yıkılması sonucu genişletilen ve yeniden düzenlenen çocuk parkıda hizmete açıldı. 382 metrekarelik alanın kamulaştırılması için 420 bin YTL harcandığı öğrenilirken, toplam 772 metrekare alanın 84 metrekaresi yeşil alan, 188 metrekaresi yürüyüş yolu, 100 metrekaresi çocuk oyun alanı olarak düzenlendi. Parkın yanında bulunan 42 metrekarelik alana ise bir prefabrik yapı inşa edildi. Yapılan binanın 30 metrekarelik alanının Timurtaşpaşa Camii Derneği lokali olarak kullanılacağı öğrenilirken, 12 metrekarelik alanın ise muhtarlık binası olarak hizmet vereceği bildirildi. 

Bir günde 2 açılış yapıp bir de çevre düzenlemesinin temelini atan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, "Proje tamamlandığından, uzun yıllardır ilgi bekleyen Timurtaşpaşa Camii ve muhteşem minaresi hak ettiği değere kavuşacaktır. Bizler de bir tarihi eserimizi daha ayağa kaldırmış olmanın mutluluğunu yaşayacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 19:31:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?