7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

'Tolumun nabzı camilerde'

Prof. Dr. Mefail Hızlı, camilerin toplumun nabzının attığı kamu alanları olduğunu ve geçmişten günümüze birçok faaliyete ev sahipliği yaptığını söyledi. 

Camiler ve Din Görevlileri Haftası Bursa'da çeşitli faaliyetlerle kutlanıyor. Nilüfer Diyanet Eğitim Merkezi'nde düzenlenen seminerde camiler ve din görevlilerinin geçmişten günümüze sosyal hayattaki yeri ve fonksiyonu ele alındı. Okunan Kuran-ı Kerim'in ardından İl Müftüsü Mahmut Gündüz açılış konuşması yaptı. 

Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mefail Hızlı, camilerin hayatımızda son derece önemli kurumlar olduğunu ifade ederek, "Peygamberimiz Muhammed aleyhisselam döneminde cami denildiği zaman, burada çok farklı faaliyetler yapıldığını görüyoruz. Aslında cami ve mescitlerimizi sadece ibadet yapılan bir yer olarak görmemeliyiz. Eğitim öğretim hizmetleri de camilerde başlamıştır. Yine o dönemde camilerin diplomatik amaçlı kullanıldığını da görüyoruz. Bazı hukuki kararların ve ziyaretlerin de camilerde yapıldığını biliyoruz. Bu osmanlı döneminde de yaşanmıştır. Camileri toplumun nabzının attığı yerler olarak görüyorum ve imamları da bir vücuttaki kalbin fonksiyonu olarak değerlendiriyorum. Osmanlı yüz yıllarca ayakta kalmışsa en önemli sebeplerinden biri imamların toplumdaki sosyal düzeni sağlamakla yaptıkları görevlerdir" dedi. 

Doç. Dr. M. Akif Klavuz ise, "Geçmişte camiler eğitim ve öğretim kurumları olarak kullanılmıştır. Peygamber Efendimiz döneminde her kuşaktan insana eğitim hizmeti verilen kurumlardır. Asr-ı saadette camiler 3 bölümden oluşuyordu ve çeşitli fonksiyonlar için kullanılıyordu. Camiler bugün kamusal bir alandır ve her kesimden insan ziyaret edebilir. Cami görevlilerimiz yaz kursları için çocuklara eğitim hizmeti sunuyorlar. Yetişkinlere ve toplumum tüm kesimlerine hizmet sunması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 13:16:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?