7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

TÜBİTAK'tan kobilere büyük kolaylık

MÜSİAD Bursa Şubesi tarafından düzenlenen eğitim seminerinde konuşan Prof. Dr. Hüner Şencan, TÜBİTAK'ın son dönemlerde kobileri teşvik etmek amacıyla Ar-Ge projelerini ince eleyip sık dokumadığını söyledi. 

MÜSİAD Bursa Şubesi tarafından düzenlenen haziran ayı eğitim seminerine konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hüner Şencan, 'Arge destekleri ve proje hazırlama' konusunda bilgi verdi. Mali durumu düşük kobilerin Ar-Ge yapma şansının çok düşük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şencan, kobilerin bünyelerinde kesinlikle Ar-Ge laboratuarı kurmaları gerektiğini dile getirdi. Projenin, TÜBİTAK tarafından kabul görmesi için laboratuar, sadece o bölümde çalışan bir mühendis, araç, personel ve test aletlerine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Dr. Şencan, "Arge projesi estetik, görüntü ve tasarımla ilgili olmamalıdır. Bunların üzerine kurulu olan proje, en başından kaybeder. Geliştirilen proje içerik, malzeme, performans artırma, kalite ve dayanıklılık üzerine kurulmalıdır. Mesela, yeni bir kalıp yapmak, Ar-Ge değildir. Bu ancak faydalı bir modeldir. Faydalı bir model üretildiğinde de Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak, ürünü 20 yıllığına koruma altına alın" dedi. 

Ölçme, analiz ve test etme cihazı olmayan laboratuarda Ar-Ge çalışmalarının yapılamayacağını anlatan Şencan, cihazları eksik olan kobilerin bir üniversiteyle anlaşıp, laboratuarından faydalanmasını önerdi. Özellikle ithal edilen bir ürünün yerini alma olasılığı olan çalışmalarının desteklendiğini belirten Şencan, "TÜBİTAK artık ince eleyip, sık dokumuyor. Kobilerin, Ar-Ge çalışmalarına bir an önce başlamasını istiyor ve destek veriyor. Eksiklikleri de süreç içerisinde giderilmesine yardımcı oluyor. Büyük işletmelerin, projelerenin kabul edilme olasılığı daha yüksek. Projenin geliştirilmesinin yanında karşı tarafa en iyi şekilde anlatılması da önemlidir. Bu yüzden projenin anlaşılır ve kapsamlı bir şekilde anlatılması için danışmanlık yardımı alınmasında fayda var" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 13:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?