7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

TÜKDER Başkanı Karagöz'den uyarı

Başbakan Erdoğan'ın, bankaların reel sektöre karşı tutumunu hoş bulmadığını, reel sektörü yüksek faizlerle tekrar masaya oturttuğunu ya da hemen öde dediğini açıklamasının ardından kredi kullanan vatandaşlar da endişelenmeye başladı. 

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, vatandaşların böyle bir durumla karşılaşması durumunda sözleşmelerini yenilememesini istedi. 

Bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bankacıların reel sektöre karşı da yaklaşımlarını çok hoş bulmuyorum. Bakıyorsunuz çağırıyor, davet ediyor. Yüksek faizlerle tekrar masaya oturtuyor reel sektörün temsilcilerini. Veya hemen öde, diyor" açıklamasının ardından bankalardan kredi çeken vatandaşlar da endişelendi. Kendilerinin de bankalar tarafından çağırılarak 'yüksek faizle tekrar sözleşme' ya da 'hemen öde' teklifi gelebileceğini düşünen vatandaşlar, şimdiden kara kara düşünüyor. TÜKDER Genel Başkanı Fikri Karagöz, geçmişte kredi vermek için vatandaşlara bin dereden su getirten bankaların, şimdi peşinden koştuğuna dikkat çekti. Bankaların düşük faizle kredi sözleşmesi yaptığı vatandaşları yeni bir sözleşme için çağırmasının yasal bir dayanağının olmadığını belirten Karagöz, "Önceden belli bir faiz oranında anlaşarak tüketici kredisi veya ticari kredi verilmişse, sonradan bu değiştirilmez. Çok önceleri yüksek faiz oranlarıyla verilen krediler, faiz oranları düştüğü zaman düşürüldü mü? Şimdi de 'Gelin faiz oranlarını yükselteceğim' deme hakları yoktur. Böyle bir şey 4077 sayılı yasaya da aykırıdır. Tüketicilerimiz asla kredi sözleşmelerini yenilemesin. Böyle bir sözleşme imzalamasın. Banka tek taraflı olarak faiz artırımına giderse, tüketiciden kredisini geri isterse hemen hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine dava açabilirler" dedi. 

Yapılan sözleşmeye iki tarafından da uymak zorunda olduğunu vurgulayan Karagöz, "Sözleşmede, 'faiz oranlarının ülkenin ekonomik gidişatına göre yenileneceği' belirten bir madde bile olsa yasal değildir. Çünkü bankalar sözleşmeleri genelde tek taraflı hazırlıyor. Bankalar böyle birşey yapıyorsa, yanlış yapıyorlar demektir. Türk halkı soyulacak bir kaz değildir. Tüketiciler geçmişteki sözleşmelerini kesinlikle iptal etmesin. 'Faizlerin yükselmesini kabul etmiyorsan bir kerede ödemek zorundasın' deme hakkına da bankalar sahip değil. Vatandaşlarımız böyle bir şey ile karşılaşırsa derhal mahkemeye başvurabilir" diye konuştu. 

Kendilerine de bu yönde bir kaç şikayet geldiğini ifade eden Karagöz, "Bankalar faizleri artırmaya gidebilir. Tüketiciler, ortalık durulduktan sonra kredi çeksin. Bilhassa dövizle kredi almasınlar. Çünkü önümüzü göremiyoruz. Mümkün olduğunca bu dönemde tüketiciler kredi kullanmasın" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 11:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?