7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Türk Metal MESS'le imza atmak istiyor

Türk Metal Sendikasi Genel Başkanı Mustafa Özbek, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yarın İstanbul'da görüşeceklerini açıklayarak, "Allah razı olsun" dedirtecek rakamı bularak bayram öncesinde imza atmak istediklerini belirtti. 

Bursa'da Türk Metal Genişletilmiş Temsilciler Meclisi Toplantısı'na katılan Özbek, toplantının yapılacağı binanın önünde kurban kesilerek davul zurna eşliğinde karşılandı. Tezahüratlar eşliğinde salona giren Özbek, konuşmasına, "Gazamız mübarek olsun" diyerek başladı. İhracatın lideri konumundaki Bursa'dan alacağı güç ile patronların karşısına oturacağını söyleyen Özbek, Türkiye'nin sorunlarını konuştuğu için susturulmak istendiğini savunarak susmayacağını ifade etti. 

Sendikaların tabanı sustuğunda ülkede rejimin değişeceğini ileri süren Özbek, Türkiye için canlarını feda edebileceklerini kaydetti. Toplu iş sözleşmesi olmayan sendikacılık hareketinin bulunduğu bir ülkede, demokrasinin varlığından söz edilemeyeceğini anlatan Özbek, "Demokrasiler 4 ayaklı bir masa gibidir. Bir ayağı da sendikadır. Sendikaları kaldırdığınız zaman o masa devrilir. Onun için sendikaları susturmaya çalışmayın. Sendikalara, sendikacılara iftira etmeyin" dedi. 

Her konuda örnek gösterilen Avrupa'da sendikacılığın yüzde 5'in altına düştüğünü, artık seslerinin çıkmadığını belirten Özbek, işçiler olmadan sanayinin olamayacağının unutulmaması gerektiğini söyledi. İşverenlere de seslenen Özbek, "Dünya Avrupa'dan mı ibaret? Avrasya, Çin, Uzak Doğu, Afrika var. Niye Avrupa'ya bağlanıyorsunuz? 'Otomotiv Avrupa'ya bağlıymış, orada kriz varmış, siparişler duruyormuş.' Peki yılın ilk 9 ayında yaptığınız karlar? Vicdanınız varsa onu açıklayın, kamuoyu duysun. Kriz, Amerika'nın başlattığı bir oyundur. Göreceksiniz neler çıkacak bunun altından. '5 trilyon dolar, 8.5 trilyon dolar karar alındı' deniyor. Şimdi de 15 trilyon dolar karar alınmış. 150 trilyon dolar kurtarmayacak Amerika'yı. Daha çok trilyonlar harcayacaklar. Aldıkları tedbirlerin hiçbiri tutmayacak. Yeter ki biz adam olalım. Avrasya'nın ekonomik pastasından aslan payını almanın yollarını arayalım" diye konuştu. 

Türkiye'nin vergisini vermeyenlerden vergi almaya başladığında çok güzel noktalara geleceğini vurgulayan Özbek, "Sanayinin kalkınması için bu gelen ufak tefek krizlerin bir an önce ortadan kalkması için işverenler taşın altına elini koysun. Biz gövdemizi koyacağız. Tabii ki zor durumda işvereni kıstıracak değiliz. Biz de ülkenin insanıyız. Bu sanayi bizim sanayimiz. 2001 krizini nasıl aşmışsak, 2009'da gelecek krizleri de el ele, gönül gönüle verirsek aşarız. Yeter ki gönül birliğimiz olsun" şeklinde
konuştu. 

"Gelen bir kriz varsa tedbirlerini alalım ve ona göre uygulamaya koyalım" diyen Özbek, "Tedbir alırken can yakmayalım. Ey patronlar, krizin rüzgarını duyunca aklınıza işçi çıkarma gelmesin. Tedbir alma gelsin. Tedbiri de beraber alacağız. Artık işverenler sadece karı düşünmemeli. 500-600 bin insanın geleceğini de düşüneceksin. Bizimle oturup bunların değerlendirmesini yapmalıdırlar" dedi.
En kalifiye işçiliğin Türkiye'de olduğunu da vurgulayan Özbek, bunu Tofaş'ta ispat ettiklerini belirtti. 

MESS'in grup iş sözleşmesinde yüzde 4.15 zam önerdiğini anlatan Özbek, ''Bizim damarımıza basıyorlar ama biz de onların damarına bastığımızda ciyak ciyak bağırıyorlar. Türk Metal Sendikası, metal işçilerinin güvencesidir. Hiçbir zaman işçinin katili olmadık. 4.15'lere imza atacak bizde ne el var, ne parmak var, ne de kalem var. İşverenler ağızlarını değiştirsin, öyle gelsin karşımıza. Sosyal haklarda, bayram harçlıklarında yüzde 6-7 yıllık enflasyonu bile vermiyorlar'' diye konuştu. 

Bursa'da final konuşmasını yaptığını, MESS'in kendisini yarın saat 14.00'te İstanbul'da görüşmeye çağırdığını belirten Özbek, şöyle konuştu:
"Perşembe, cuma, yani bayram öncesi bu işi tatlıya bağlar, sizleri de memnun edecek, şu ortamda, 'Sendikamızdan Allah razı olsun' diyeceğiniz rakamı bularak bu toplu iş sözleşmesini imzalarsak ne mutlu bize. İş kolumuzda huzuru bozlayalım. İnsanca bir ücretle üretemeye, kazanmaya, kazandırmaya devam edelim. Bizim ana politikamız işçimizin rahat bir hayat yaşamasıdır. Patronlar artık sözleşme yaptıkça sirkülasyon yapmaktan vazgeçmeli. Bu yol değil, bu kaliteyi düşürür. Bu yıl değil, bir sonraki toplu iş sözleşmesinde, Allah izin verirse işçinin yönetime katılması vazgeçilmez maddemiz olacak'."

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 17:03:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?