7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Türkeş'e bir tutuklama kararı daha

Nesim Malki cinayetinin tetikçilerinden olduğu iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Burhanettin Türkeş'e bir tutuklama da Kırklareli'nden geldi. Hakkındaki gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrilen Türkeş, çıkarıldığı mahkeme tarafından tekrar cezaevine gönderildi.

Edinilen bilgiye göre, 1995 yılında Musevi asıllı iş adamı Nesim Malki, Yeni Yalova yolu üzerinde 34 SPK 62 plakalı aracının içinde öldürüldü. Ortağı Erol Erkohen ile telefonda görüşürken, vücuduna isabet eden 8 kurşunla olay yerinde hayatını kaybeden iplik tüccarının ölümü üzerine, 9 yıl evvel, aralarında Erol Evcil ve Burhanettin Türkeş'in de bulunduğu 16 kişi hakkında İstanbul DGM'de dava açıldı. DGM'lerin kapatılmasının ardından görevsizlik kararı verilen dava, Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Mahalli mahkeme 4 yıl evvel verdiği kararında, Erol Evcil, Burhanettin Türkeş ve Şükrü Elverdi'yi ömür boyu hapse mahkum etti. Fakat Yargıtay'ın 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararını kısmen bozması üzerine sanıklar yeniden yargılamaya başlandı. 7 Ocak 2008 tarihinde 2. Ağır Ceza Mahkemesi "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, taammüden adam öldürmek" suçundan sanıklara ceza yağdırdı.

Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olduğu gerekçesiyle Erol Evcil, cinayetin tetikçileri olduğu ileri sürülen Burhanettin Türkeş, Oğuz Işıklı, Mücahit Çakal ve Şükrü Elverdi müebbet hapis cezasına çarptırılırken, mahkeme, Evcil ile Çakal, Elverdi ve Türkeş hakkında yakalama ve yurtdışına çıkış yasağı kararı aldı. Ayrıca Türkeş'e yağma suçundan da 11 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası verildi.

O tarihten 22 Ekim'e kadar aranan Burhanettin Türkeş, saklandığı Kestel'in Kozlueren köyüne polisin yaptığı operasyonla gözaltına alındı. Traktöre binip köy işleriyle uğraştığı belirlenen Türkeş, evinin önünde pusu kuran polisin ekmek almaya giderken gerçekleştirdiği baskınla yakalanarak, sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.

Türkeş, cezaevinde yatarken, Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında "görevli memura mukavemet ve yağma" suçundan gıyabi tutuklama kararı çıkartıldı. Tutuklu olduğu

Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi'nden nöbetçi ağır ceza mahkemesine getirilen Türkeş'e kimlik kontrolü yapıldı. Daha sona hakkındaki gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrilen Türkeş tekrar cezaevine gönderildi. Türkeş'in önümüzdeki günlerde Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkındaki suçlamalarla ilgili ifade vermesi bekleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 14:41:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?