8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Türkiye'nin ilk taklit müzesi açılıyor

Uluslararası Patent Birliği (UPB) Başkanı Coşkun İrfan, gençleri buluş yapmaya teşvik etmek amacıyla açmayı planladıkları taklit müzesi için yetkililerden destek aldıklarını, buluş fuarı için de TÜYAP ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.


UPB ve Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliği'nce ihracatçıların bilgilendirilmesi amacıyla 'Sınai haklar semineri' düzenlendi. Birliğin konferans salonunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, küreselleşmenin kısalttığı mesafelerin sonucunda üretilen her fikrin dünya malı haline geldiğini söyledi. Böylelikle firmaların, markalarını ve fikirlerini korumaya daha fazla ihtiyaç duyduğunu da belirten Okur, "Krizden, markalar ve markalaşmış ülkeler az hasarla çıkacaktır. Sınai ve mülki hakların korunmasında öncelikle üzerinde durulması gereken nokta, toplumsal bilincin oluşmasıdır. Uluslararası pazardan daha fazla pay alabilmemiz ve sürdürülebilir ihracat yapabilmemiz ancak böylelikle mümkün olacaktır. Ekonomik gelişmeler dikkate alındığında özellikle kriz ortamlarında firmalarımız için fark oluşturan girişimler ön plana çıkmaktadır. Fikri ve sınai haklar, marka ve patent tescilleri bunların içerisinde en önemli olanlarıdır. Tüm firmalarımızın bu konuya gereken önemi vermelerini bekliyoruz. Gelinen noktada markalarımızın en büyük sigortası patenttir" dedi.


UPB Başkanı Coşkun İrfan ise her zaman zor anlarda farklı şeylerin düşünüldüğünü ifade ederek, 1800'lü yıllardan beri paranın uluslararası anlamda kullanılmasıyla yaşanan kriz dönemlerinde buluşların arttığını dile getirdi. Birçok önemli buluşun da kriz ortamında toplumun kullanımına sunulduğunu anlatan İrfan, "Bu sene iki tane önemli hedefimiz var. Birincisi Bursa'da taklit müzesini açmak. İkincisi ise buluş fuarını başlatmaktır. Bu iki konu için tüm yetkili kurumlarla görüştük. Son olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ile görüşerek müze için destek aldık. Başkan Şahin bize, 'Müze işini hallederiz, siz de fuar ayağını halledin' dedi. TÜBİTAK da Türkiye'nin ilk bilim ve teknoloji müzesini Bursa'da açmayı düşünüyor. Bu iki müze, Merinos Kongre Kültür Merkezi'nde açılabilir. Fuar için de TÜYAP ile görüşmelerimiz sürüyor. Buluş yapmak kolay bir iş değil. Gençleri bu yönde teşvik etmek amacıyla yapılan çalışmalar çok önemlidir. Buluş fuarı gerçekleştirirsek Bursa'ya büyük bir katkı sağlamış oluruz. Taklidin kötü olduğunu müzede gösterip buluşçu olmanın iyiliğini fuarda göstereceğiz. Böylelikle proaktif gençleri geliştireceğiz. Ürünlerimizi ve markalarımızı farklılaştırmalıyız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından söz alan patent uzmanları Hakan Özcan ve Erdem Kaya, katılımcılara bilgi verdi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 11:05:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?