7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Uludağ gün geçtikçe bozuluyor

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Güleryüz, yıllardır Uludağ hakkında konuştuklarını söyleyerek, "Boşuna master planı yaparak devletin paralarını harcamayın. Uludağ'ın kıymetini bilmiyoruz" dedi. 

Tayyare Kültür Merkezi'nde yapılan 51'nci Kent Konseyi toplantısında 'tarihi ve doğal değerleriyle Uludağ'ın geleceği ve gelişimi' ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Fahrettin Yıldırım, "Bursa 7 bin yıllık tarihe ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Sanayi, tarım, turizm, tarih gibi birçok potansiyele sahip. Uludağ gibi bir değere sahibiz, ama yeteri kadar faydalanamıyoruz. Bugüne kadar Uludağ için hiçbir şey yapmadık. Geçmiş yıllarda sadece adı ve statüsü değişmiş. Bugün ülkemize 20 milyon turist geliyor ve bunlardan 20 bini ilimizi ziyaret ediyor. 

Bursa'mıza gelenlerden de sadece yüzde 8'i yabancı turist. Büyükşehir Belediyesi teleferik projesi ile ulaşım meselesini çözmeye çalışıyor. Valilik ise gereken hassasiyeti gösteriyor. Uludağ'ı dört mevsim turizme açmak için çalışmalar devam ediyor" diye kaydetti. 

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Güleryüz, "Uludağ ile ilgili yıllardır toplanıyoruz ve konuşuyoruz. Uludağ gün geçtikçe eriyor. Boşuna master planı yapmayı bırakın. Boşuna masraf yaparak devletin parasını harcamayın. Yapılaşma Uludağ'da gün geçtikçe artıyor. 

İşletmeciler, parayı basar, istediğimi yaparım mantığıyla hareket ediyor. Uludağ su kaynağıdır. Kaynakları kirletirseniz Bursa susuz kalacak. Avrupa suyu arıtıyor ve kaliteli su diye övünüyor. Bizim elimizde tertemiz su var ve kıymetini bilmiyoruz. Uludağ kendini 50-100 sene içinde tamir eder, ama insanlar kendini tamir edemez. Küresel ısınmadan bahsediyoruz. Biz elimizdeki imkanlara sahip çıkmıyoruz. Uludağ'da 32 çeşit endemik bitki türü var. Bunlar temiz hava, temiz su, temiz gıda sağlar. Ama biz değerini bilmiyoruz" diye konuştu. 

Şehir plancısı Nadir Doğan, Uludağ'ın sadece milli parktan ibaret olmadığını ifade ederek, "Uludağ yılda ortalama 1 milyon insanın ziyaret ettiği bir yer. Bu insanların mutlaka Uludağ'a olumsuz bir etkisi oluyor. Yıllardır Uludağ'da istense de kontrollü gelişim sağlanamamış" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 18:00:22
Güncelleme :23 Kasım 2008 Pazar 19:23:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?