7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Uludağ'da kar çilekleri

Bursa'nın sembol değerlerinden Uludağ çileği, kasım ayı sonunda kar düşüne kadar yetiştirilmeye devam ediyor. Karla kaplanan tarlalarda son mahsullerini alan üreticiler, kayak yapmaya gelenlere kilosu 4 YTL'den çilek satıyor. 

Uludağ eteklerindeki Kirazlı beldesinde yaklaşık 200 üreticinin 5 yıl önce Bursa Valiliği yardımı ile temin ettiği yediveren cinsi çilekler, haziran başından kasım sonuna kadar mahsul veriyor. Uludağ yolunda tezgah açan üreticiler, mevsimin ilk karına kadar bahçelerinden topladıkları çilekleri, bahar mevsimindeki nefaseti ile satmaya devam ediyor. 

Karla kaplanan Uludağ yolunda tezgahlarına koydukları sepet sepet çilekleri karın keyfini çıkarmaya gelenlere satan üreticiler, kilosu 4 YTL olan çilekleri görenlere meyveleri nasıl yetiştirdiklerini uzun uzun anlatmayı da ihmal etmiyor. 

Uludağ yolunun 17. kilometresinde tezgah açan Kirazlı beldesinden Ahmet Kalın, birçok vatandaşın bu çilekleri şoklamadan çıkarıp sattıklarını düşündüğünü söylüyor. "Keşke biraz daha erken gelip de bizi tarlada çilek toplarken görüntüleseydiniz" diye hayıflanan Kalın, "Biz bu fideleri valiliğin yardımları ile özel olarak getirdik. "Yediveren" diye tabir ettiğimiz bu cins, mayıs sonunda mahsul vermeye başlıyor. Bakımı biraz zahmetli çünkü iki ayda bir çapalamak gerekiyor. Kasım ayı sonunda kar düşüp de
gece peş peşe don yapmaya başlayana kadar çilek alıyoruz. Biz bu çilekleri kasım ayına kadar 4 YTL'den satıyoruz. Sadece haziran ayında diğer cinslerde çıktığı için fiyatlar 2.5-3 YTL'ye iniyor. Biz de memnunuz, kayak yapmaya giderken tarladan yeni toplanmış taze çilekleri yiyen müşterilerimiz de memnun" diye konuştu. 

Çilekler, kasım ayı sonunda toplansa bile Uludağ'da mevsimi olan haziran-temmuz ayında yetiştirilen çileklerin lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 13:58:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?