7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Uludağ'daki hayratlara akın

Türkiye'nin ambalajlı su üretiminin yarısının gerçekleştiği Uludağ'da, hayırsever vatandaşların yol üzerindeki kaynaklara yaptırdığı hayrat çeşmelerinin önünde uzun su kuyrukları oluşuyor. 

Günün değişik saatlerinde hem hava almak hem de pet şişelerini doldurmak için Uludağ'ın yolunu tutan kamyonet sahipleri, çeşme önlerinde su bidonları ile uzun kuyruklar oluşturuyor. Özellikle Oteller bölgesinin girişindeki Ayı Çeşme olarak bilinen kaynak suyunun önünde, gece gündüz ayırt etmeksizin uzun su kuyrukları bulunuyor. Kamyoneti ile komşularının pet şişelerini de alıp Uludağ'a gelen vatandaşlar, sabah saat 07.00'den itibaren sıraya giriyor. 

Emek beldesinden kamyoneti ile su doldurmaya gelen bir vatandaş, 11 komşusuna ait yaklaşık 200 adet 10 kilogramlık pet şişenin 2 saat içerisinde dolduğunu söyledi.
Hafta sonu piknik için Uludağ'a çıkanlar da Ayı Çeşme'den su doldurmadan geri dönmüyor. Uludağ'da; Sarıalan yolunda, Karabelen Gişeler girişinde, Oteller bölgesinin üst kısmındaki otopark bölümünde, Çobankaya'nın altında Dombay Deresi mevkiinde bulunan Sultan Suyu ve Wolfram madeninin ilerisindeki çeşmelerden su alınıyor. Maden bölgesindeki kaynakların sularının, fazla uzun süre kayalar ve toprağın içinden akmadıkları için daha yüksek sertliğe sahip olduğu belirtiliyor. Bursa'da faaliyet gösteren su firmalarının kaynakları da Maden'in doğu tarafındaki Koğukdere ve Çaylı Dere mevkilerinden başlıyor. Bu kaynaklar karların erimesi sebebiyle özellikle ağustos ve eylül aylarında oldukça zayıflıyor. 

Haziran ve temmuzda hayrat çeşmelerinde hızlı akan su da ağustos-eylül ayında azalıyor. Ekim ve kasımdaki kar yağışlarından sonra kaynaklar yeniden güçleniyor. Uludağ'ın zirvesindeki bütün kaynakların toplanması sebebiyle de bazı bölgelerde endemik türler başta olmak üzere eko sistemde sıkıntılar gözleniyor. Koğukdere'deki florada eski canlılığın olmaması dikkat çekiyor. Bu durum bölgedeki sürü sahiplerinin de hayvanlarını satmasına sebep oluyor. Uludağ'da geçmiş yıllarda binlerle ifade edilen koyun sayısında da çok ciddi düşüşler yaşanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 12:00:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?