7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Üniversitede rektörlük heyecanı

Uludağ Üniversitesi'nde 19 Haziran'da yapılacak rektörlük seçimi için ilk adaylığını Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Ali Sürmen açıkladı. 

Bursa Kervansaray Otel'de düzenlenen basın toplantısında, rektörlük seçimlerinden aday olduğunu belirten Sürmen, akreditasyon sürecinden yönetime, akademik haklardan şehir ve bölge ilişkilerine yönelik birçok konuda üniversiteyi eleştirdi. 

Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Yurtkuran ve yönetimine ağır tenkitlerde bulunan Sürmen, "Yapılan her iyi iş için teşekkür etmeyi ve yapılmakta olan işlerin devamlılığını sağlayacağız. Asla devri sabık peşinde olmayacağız. Uludağ Üniversitesi mensuplarının gurur duyacağı, donuk ve ürkek olmayan bilim adamları yetiştirmeyi hedef alacağız. Her görüş ve düşüncenin rahatlıkla ifade edilip, bilim ve aklın önderliğinde yapılan her açılımı takdir edeceğiz. Farklı fikirleri irdelemenin ve araştırmanın gerekliliğine inanan, yüzünü geleceğe dönen ve bunun için ihtiyaç olunan bilim adamlarını bulup daha iyi yetiştiren bir üniversite düşlüyoruz. Bunun için, kendi personeli ile kavgalı olmayan, personelin problemlerini çözmek için çabalayan, tek başına karar veren değil, istişareyi ön planda tutan, öğretim görevlilerini bir dost gibi gören öğrencilerine sevgi ve şefkatle davranan, üniversiteyi bir fakülteden ibaret değil, enstitü ve meslek yüksek okullarından ibaret olduğu gerçeğini kavrayan bir rektör olmayı vaat ediyorum" dedi. 

Bursa'nın tarih, doğa, sanayi ve tarım kenti olduğunun altını çizen Sürmen, "Ancak üniversitemiz toplum tarafından unutulmuştur. Demokrasi anlayışımız ise seçkinler demokrasisi haline dönüşmüştür. Geçerli olan en yaygın özgürlük, sakın konuşma özgürlüğüdür. Yönetim atamaları liyakat anlayışından uzaktır. Kültürel faaliyetler toplumsal ve kurumsal bütünleşmeden uzak, siyasi ve ideolojik ayrışmaya hizmet etmiştir. Üniversitemiz eğitim ve öğretim başarısı bakımından hedeflenen seviyeden uzaktır. 

Üniversitenin başarılı öğrenciler için cazibesi kalmamıştır. Üniversitenin araştırma fonu destekleri kişiye özel değerlendirilmektedir. Bunların önüne gececeğiz" şeklinde konuştu. 

"Adalet mülkün temelidir" ilkesiyle hareket edeceği sözünü veren Sürmen, "Demokratik bir ortamda, sevgi ve saygıyı temel ilke edineceğiz. Ayrımcılık yapmayıp hakça ve adil bir yönetim oluşturacağız. Senato ve icraatlarda şeffaflığı esas alacağız. Tek adam zihniyetini aşmış, yetki ve sorumluluklarını paylaşan bir yönetim oluşturacağız. Akademik haklardan eğitim öğrenime, meslek yüksek okullarından bilimsel aktivite ve projelere, kampusun fiziki ortamından kent ve bölge ilişkilerine, sosyal ve kültürel faaliyetlerden akreditasyon sürecine kadar projelerimiz hazır. Ana projem, yaşanan etik çöküntüyü tedavi etmek ve yıkılmış evrensel değerler sistemine dayalı yönetim anlayışına yeniden hayat vermek olacaktır" ifadelerini kullandı.
Uludağ Üniversitesi'nin 4 yıllık yönetimine talip olan Prof. Dr. Ali Sürmen, 1957 yılında Trabzon'un Sürmene ilçesinde doğdu. Boğaziçi Üniversitesi mezunu Sürmen, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde 1995 yılından bu yana profesör olarak görev yapıyor. Sürmen evli ve 3 çocuk babası.

.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 15:12:50
Güncelleme :30 Mayıs 2008 Cuma 15:22:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?