8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Vali sondaj tepkilerine cevap verdi

Bursa Valisi Şahabettin Harput, jeotermal zenginlikten istifade etmek için çalışmaların devam ettiğini, yapılacak sondajların mevcut kaynaklara zarar vermemesi için gereken adımların hassasiyet içerisinde atılacağını belirtti. 

Vali Şahabettin Harput, jeotermal sondaj çalışmalarıyla alakalı yapılan eleştirilere cevap verdi. Bursa'nın turizm alanında yeni bir hamle yapması gerektiğini vurgulayan Vali Harput, "Büyük zenginliklere sahip olan Bursa'da varolan potansiyelden yeterince istifade edilememesi düşünülemez. Valilik olarak, göreve başladığımdan beri üç konunun altını çizdim. Uludağ'ın geleceğe dönük yeni bir vizyona göre planlanması, tarihi değerlerimizin restore edilerek gerek geçmişimize layık gerekse, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması ve özellikle de termal zenginliğimizin yeniden ortaya çıkarılarak bunun çok maksatlı olarak kullanılması. Bu çerçevede yaptığımız açıklamalarla alakalı basında yer alan bazı bilgi noksanlıkları dolayısıyla jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarımızın bazı önerilerini gördüm. Bursa'ya gösterdikleri bu hassasiyet dolayısıyla kendilerine teşekkür ediyorum. Bursa'daki jeotermal zenginlik ilimiz için bir şanstır. Esasen Bursa'nın bu manadaki zenginliğini ilimize gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da termal zenginliğin altını çizmiştir. Bizim yaptığımızda ondan başkası değildir. 

Valilik olarak yaptırmış olduğumuz etüt sondajlarıyla Bursamız'ın önemli noktalarındaki sondaj yapılabilecek olan yerleri belirledik. Ancak daha evvelki yıllarda zaman zaman planlı plansız yapılan sondaj çalışmalarının Bursa'nın mevcut jeotermal kaynaklarına zarar verdiği bazı mevcut ve kaynakların kaybolmasına yol açtığını, bu yüzden de ciddi sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Bu defa ki çalışmanın böyle bir olumsuz sonuca yol açmaması için daha akılcı yapıyoruz. Yaptırmış olduğumuz bu termal sondaj çalışmalarını bundan böyle Türkiye'de tek resmi kurum olan MTA tarafından değerlendirmek suretiyle işbirliği halinde yürüteceğiz. Valilik olarak MTA Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde bizim teknik danışmanlığımızı kabul etmiştir. Önümüzdeki çok kısa bir zaman dilimi içerisinde MTA ile yaptığımız çalışmalara son vererek inşallah sondaj çalışmalarına başlamak istiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 20:35:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?