7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Yangın tatbikatında kene alarmı

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Gündoğu Köyü piknik alanında gerçekleştirilen yangın tatbikatı gerçeğini aratmadı. Tatbikat öncesinde harekete geçen görevliler, muhtemel bir kene ısırmasına karşı ilaçlama çalışması yaptı. 

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan orman yangınlarına müdahale konusunda eğitimlerine hız veren Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Gündoğdu Köyü piknik alanında yangın tatbikatı gerçekleştirildi. 4 arozöz ve 50 personelin katıldığı tatbikatta önce kullanılacak malzemelerin tanıtımı yapıldı. Ardından 200 metrelik mesafeye en hızlı bir şekilde hortum çekme yarışması düzenlendi. Yarışma öncesinde muhtemel bir kene ısırmasına karşı bölge müdürlüğü ekipleri ve gazetecilerin ayaklarına kene kovucu ilaçlar sıkıldı. 

Bursa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, "Bizim çalışma alanlarımız kenelerini bol olduğu bir alan. Her türlü tedbiri almak zorundayız. Paçalarımızı çoraplarının içine sokuyoruz. İlaç sıkmak suretiyle korunacağımız düşünüyoruz" dedi. 

Pantolon paçaları çorapların içine sokularak gerçekleştirilen tatbikatta, Gündoğdu ekibi, 200 metre ileride belirlenen yangın bölgesine, makilik alana rağmen 1 dakika 43 saniyede hortum çekmeyi başararak birinci olurken, yurt dışından ilk kez getirilen perdeleme sistemi de tatbikatta denendi.

AĞAÇ KESMEK YERİNE SU PERDESİ 

10 metre yüksekliğe kadar yarım daire şeklinde perdeleme yapabilen sistem sayesinde ağaçları kesilmekten kurtaracaklarını söyleyen yetkililer, "Bu sayede yangınlarının önüne büyümeden geçilebilecek. Gelen alevleri engellemek için daha önceden ağaçları keserek yanmaz bir bölge oluşturmaya çalışıyorduk. Ağaçlara 10 metre yüksekliğe kadar su atıp perde halinde ıslattığı için engelleme vazifesi görüyor. Artık ağaç kesmekle uğraşmayıp perdeleme sistemi sayesinde daha hızlı müdahale edebileceğiz" dedi. 

Balıklı ve Kestel ekiplerinin de katıldığı tatbikatta, birbirleriyle kıyasıya yarışan ekiplerin performansından memnun olduğunu söyleyen Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, bir yangın durumunda 200 metre mesafeye maksimum 2 dakika içinde müdahale edebileceklerini söyledi. Vatandaşların yaz aylarının gelmesiyle birlikte ormanlarda piknik yaparken dikkatli olmalarını ve çiftçilerin anız yakmamasını isteyen Girgin, vatandaşların ücretsiz 'Alo 177' yangın ihbar hattını aramalarını istedi.
Gerçekleştirilen tatbikatla eksiklerin görülüp alet ve malzemelerin nasıl kullanılması gerektiğini anlattıklarını belirten Girgin, "Yangına nasıl müdahale edilir, dumandan nasıl korunulur, perdeleme ve hortum nasıl çekilir, tepe ve örtü yangınlarında nasıl davranılması gerekir, bunları uygulamalı olarak gösterdik. Bursa olarak muhtemel bir yangına 450 orman işçisi 33 adet arozözle müdahale edebiliriz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 14:02:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?