7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Yeni metro trafiğe nefes aldıracak

Bursa'da kent içi trafiğine nefes aldıracak yeni bir metro projesine start veriliyor. 

Sıcaksu'dan başlayarak Kültürpark, Stadyum, Altıparmak, Heykel, Yeşil, Emirsultan, Davutkadı, Mesken ve Siteler'e uzanacak 9 kilometrelik güzergahta, delme tünel sistemiyle metro için çalışmalar başlatıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, proje için teknik altyapı çalışmasını başlattıklarını belirterek, "14 ayrı noktada sondaj çalışması başladı. 2-3 ayda tamamlayıp projelendirmeyi yapacağız" dedi. 350-400 milyon Euro'ya mal olması beklenen proje çerçevesinde birer kilometre arayla 9-10 istasyonun kurulması bekleniyor. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, şehir içindeki metro projesini kamuoyuyla paylaştıklarında bir kısım eleştiriler aldığını belirterek, "Diyorlar ki, metro oraya gitmez. "Metro gitmez" demek ayrı bir şey, onun teknik çalışmasını yaptıktan sonra yola çıkmak ayrı şeydir. Bugünlerde orada sondaj çalışmasını göreceksiniz. 2-3 ay sondaj çalışması olacak. Metro geçecek mi, geçemeyecek mi zemin etüdlerini yapacağız. Teknik çalışma yapıldıktan sonra onu projelendirilmesi, kredisi ve inşaatı başlayacak. Teknik çalışmayı yapmadan diğer çalışmalara geçmiyoruz. Ben şimdi eleştiri yapanları dinleseydim, bu proje ilelebet kalacaktı" dedi. 

Devrin bilgi ve teknoloji çağı olduğunu hatırlatan Başkan Şahin, "Teknik çalışmayı yapacağız. Raporlar olumlu çıkarsa başlayacağız, çıkmazsa bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Zaman zaman "çözülemez" denilen ulaşım sorunlarıyla karşılaştık veya projeye başladık. Başladığımız zaman bile eleştiri tenkitlerle karşılaştık. Bu tür düşünceyle kalsaydık 12 sene çözülemeyen Acemler Kavşağı 12 sene daha beklerdi. Bizim işimiz konuşmak değil, çalışmak, neticeye gitmektir" diye konuştu.

"HEDEFİ OLMAYAN GEMİYE HİÇ BİR RÜZGAR YARDIM EDEMEZ" 

Eleştirilere Montain'in bir sözüyle cevap veren Şahin, "Montain diyor ki, "hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez. Bizim hedefimiz var, rüzgar da yardım ediyor. Bütün çalışmalar için bütçe ve imkanlar var. Bunu yönetecek zeka da var. Personel ve bütçe yönetimi çok önemlidir. Projeler peşisıra devam etmektedir. Bursa'nın ulaşımına vip konforu geliyor. Biz biliyoruz ki, emeğin sonucu bereket ve kolaylıktır. Bir insan köprü kurar, bin insan geçer. Biz bu köprüleri kuruyoruz. Binlerce insan da geçsinler. Bursalıların hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 

Başkan Şahin, Bursaray'ın C etabı için 16 Temmuz'da protokol imzalayacaklarını, üniversite hattının 2 yılda bitirileceğini, Erikli Kavşağı'ndaki sinyalizasyonun kaldırılacağını, Sönmez Filamen Kavşağı'ndaki ikinci etabın 5 ay içerisinde tamamlanarak Besaş Kavşağı'ndaki trafik ışıklarının kaldırılacağını sözlerine ekledi.

İNŞAAT İKİ KOLDAN BAŞLAYACAK

Yeniden adaylığını kamuoyu ile paylaşan Hikmet Şahin'in ikinci 5 yıllık programında yer alan kent merkezinden geçecek metro, Kültürpark ile Siteler hattında yüzbinlerce kişiyi taşıyacak. Sıcaksu'daki Eski Carrefour yanından başlayıp Kültürpark'ın içinden geçerek Heykel, Emirsultan ve Siteler'e kadar uzanacak metro delme tünel sistemiyle yapılacak. Projenin maliyeti zemin etüdünün tamamlanıp projenin hazırlanmasıyla ortaya çıkacak. Ancak şu anda 350-400 milyon Euro olarak hesaplanıyor. Maliyetin ortaya çıkmasının ardından DTP'den onay alınarak yatırım programına geçirilecek. 10 istasyon olacak. Bir kilometre arayla istasyonlar olacak. Delme tünel sistemiyle yapılacağı için trafiğin kapatılması ya da herhangi bir olumsuzluk yaşanayacak. Bir yandan Kültürpark diğer yandan da Siteler'den başlayacak çalışmalarla proje daha kısa sürede bitecek.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 16:31:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?