7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Yerkapı orjinaline uygun olacak

Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından gün yüzüne çıkartılan Saltanat Kapı ve Fetih Kapı'nın ardından, restorasyonuna başlanan tarihi Yerkapı'da da sona yaklaşılıyor. Tarihi kapının restorasyonu çerçevesinde bir süredir trafiğe kapalı bulunan Kavaklı Caddesi'nin ise Ramazan Bayramına kadar açılacağı bildirildi. 

Yaklaşık 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Bursa surlarının 5 kapısından biri olan Yerkapı'nın restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Yaklaşık 100 yıl önce trafiğin rahatlatılması amacıyla yıkılan kapının, orijinaline uygun taş ve süslemelerle 100 yıl sonra yeniden yapıldığını söyleyen Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bursa'nın tarihi değerlerinin ortaya çıkması için çalışmalarımız devam edecek" dedi. 

Tarihi yer kapı inşaatında incelemelerde bulunan Altepe, "Yerkapı'nın çevresi binalarla çevriliydi. Surlarla Pınarbaşı arasındaki bölgeyi kamulaştırarak surların ortaya çıkmasını sağladık. Ancak kapı üzerindeki tarihi izlerin silindiğini fark ederek restorasyon çalışmalarına hız verdik. Yapılan çalışmalar sonrasında tarihi Yer Kapı'nın orijinal haliyle ortaya çıkmasını sağladık. Bu eserlerin Bursa'ya önemli katkılarının bulunacağını inanıyoruz" dedi. 

Çöp kamyonu ve diğer yüksek araçların geçişine imkan verecek şekilde 4.5 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindeki kapı, 16 metre yüksekliğinde iki kattan oluşuyor. Yapımında Horasan harcının kullanılan kapının, karşısında bulunan surların piramit şeklindeki üst bölümleri ise seyirlik olarak düzenlendi. Yerkapı'da sürdürülen çalışmalar Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık 2.6 trilyon liraya mal olduğu belirtildi.

"ORUÇ BEY'E YAKIŞAN ANIT" 

Osmangazi'nin silah arkadaşı, Yıldırım Beyazıt'ın komutanı, Çelebi Mehmet'in Beylerbeyi ve 2.Murat Han'ın veziri olan Oruçbey'in artık kaybolmaya yüz tutan mezarına Osmangazi Belediyesi sahip çıktı. Bakımsızlık ve duyarsızlık sebebiyle viran bir hale dönen mezarın yerine anıt mezar yapıldı. 

Muhteşem ihtişamıyla yeniden ortaya çıkartılan anıt mezarda yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, "Ünlü devlet adamına yakışmayan bu durumu düzeltmek için bölgeyi anıt mezar olarak projelendirdik. Mezarlık çevresinde bulunan 3 bina kamulaştırıldı. Oruç Bey'in yıllardır bakımsızlıktan viran bir hale gelen mezarı, komutan mezarına yakışır hale getirildi. Mezarın çevresine ünlü komutanın özelliklerini gösteren savaş sahnelerinin bulunduğu gravürler yerleştirildi. 

Ayrıca anıt içerisinde çeşmede bulunmaktadır" diye konuştu.
Oruç Bey, Osmangazi'nin silah arkadaşı, Kara Ali Bey'in torunu Kara Timurtaş Paşa'nın oğlu, Umur (Omur) Bey, Yahşi Bey, Ali Bey ve Mahmut Çelebi'nin kardeşidir. Yıldırım Bayezid döneminde (14. yüzyıl sonu) komutanlık yapan Oruç Bey, Fetret devrinde önce Süleyman Çelebi'ye hizmet etmiş, daha sonra Çelebi Mehmet'in hizmetine geçerek 1422 yılında Beylerbeyi ve ardından II. Murat döneminde (15. yüzyılın ilk yarısı) vezirlik görevine getirilmiştir. 1424 yılında Bursa'da vefat etmiştir.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 18:51:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?