8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Yeşil Türbe'de şaşırtan uygulama

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Bursa gezisi kapsamında ziyaret ettiği Yeşil Türbe'nin önceki restorasyonlarında çini yerine fayans kullanıldığını duyunca şaşkınlığını gizleyemedi. 

Bursa'da bulunan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eşi ve Bursa Valisi Şehabettin Harputla birlikte ilk olarak Ulucami'yi ziyaret etti. Daha sonra Yeşil Camii ve Yeşil Türbe'ye geçen Bakan Gönül'ü; burada Yıldırım Kaymakamı Ayhan Bayhan, Belediye Başkanı Özgen Keskin, Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Kültür Müdürü Ahmet Gedik karşıladı. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteği ile 2 yıldır Kültür Bakanlığı İstanbul Konservasyon Merkezi'nin testinden geçmiş orijinal çinilerle aslına uygun olarak restore edilen Yeşil Türbe'deki çalışmaları yakından inceleyen Gönül, yetkililerden bilgi aldı. 

Şantiye Şefi mimar Elif Şehitoğlu, "Yeşil Türbe ilk yapıldığında bahçesinde fırın kurulup dış yapı çinileri burada hazırlanmış. Kabartmalı çiniler İznik'te imal edilmiş. 2 sene boyunca aslına uygun çini araştırması yaptık. İleri testler laboratuvarlarda yapıldı. En son İstanbul'da bir çini firması, Kültür Bakanlığı Konservasyon Merkezi'nin testinden geçen çini imal etti. İçeride de İznik Vakfı'nın ürünlerinden kullanıyoruz" dedi. 

Mimar Şehitoğlu, "Bir dış cephe yaklaşık 300 metrekare, 15 bin adet çini kullanıyoruz. Sekizgen cepheden sadece birisi orijinal kalmış. Biz orijinale uygun bir restorasyon yapıyoruz. Dış cephede çinilerin içindeki ayet ve hadisleri de orijinaline uygun yapacağız" diye konuştu. 

Yetkililer, değişik dönemlerde Çanakkale'den Kalebodur getirildiğini söyleyince Bakan Gönül, "Kalebodur bildiğim kadarıyla çini üretmiyor, fayans mı yani?" diye sordu. Yetkililer ise, "Ne yazık ki son 20 yılda yapılan restorasyonlarda dış cephede fayans kullanılmış" cevabını verdi. Bu yanıt üzerine şaşkınlığını gizleyemeyen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, görevlilere başarılar diledikten sonra Yeşil Cami, Emirsultan Türbesi ve Yıldırım Külliyesi'ni ziyaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 19:29:08
Güncelleme :6 Kasım 2008 Perşembe 19:40:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?