7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Zehirlenmelere dedektör önlemi

Bursa'da özellikle lodoslu havalarda ölümlere sebebiyet veren karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı seferberlik başlatıldı. Valilik tarafından maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara karbonmonoksit dedektörü dağıtılacak.

Bursa Valiliği İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Müdürlüğü ve Makine Mühendisleri Odası iş birliğiyle vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bilinçlendirmek için çalışma başlatıldı. Valilik binasında düzenlenen toplantıda konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, karbonmonoksit gazının Türkiye ve Bursa'da bacalı ısıtıcıların yakıldığı aylarda zehirlenmelerin ve ölümlerin önemli bir sebebi olduğunu söyledi.

Bilhassa kış aylarında bacalı ısıtıcıların gerekli bakımlarının yapılmaması
ve kolayca alınabilecek tedbirlerin uygulanmaması sebebiyle zehirlenme vakalarıyla karşı karşıya kalındığını belirten Harput, "Lodoslu havalarda karbonmonoksit zehirlenmesi neticesinde 2007 yılında ülkemizde 208 kişi hayatını kaybederken, bin 753 kişi tedavi altına alındı. Karbonmonoksit zehirlenmeleri görünen bir tehlike oluşturmadığı için fazla önemsenmiyor. Karbonmonoksit gazı kokusuz ve renksiz bir gaz olduğu için de zehirleme belirtileri fark edilmiyor. Halkımızı karbonmonoksit zehirlenmeleriyle ilgili şuurlandırmak bu yüzden önemlidir" dedi.

Vali Harput, Bursa Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara başvurmaları halinde ücretsiz karbonmonoksit dedektörü dağıtılacağını sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından gösterilen filmde ise vatandaşların lodoslu havalarda soba yakmaması, menfezleri kapatmaması, bacaların düzenli temizlenmesi, sobanın yandığı odada uyunmaması, karbonmonoksit dedektörünün kullanılması, bacalı şofbenlerin banyolara yerleştirilmemesi, aspiratörlerin ve bacalı kombi ile şofbenlerin aynı bacaya bağlanmaması gerektiği anlatıldı. Vatandaşların eskimiş baca borularını kullanmaması, birleşme yerlerini alüminyum sızdırmazlık bantlarıyla kaplamaları, boruları en kısa mesafeden bacaya bağlamaları, boruların baca içine fazla girmemesi ve baca yüksekliğinin en az 4 metre olması tavsiye edildi.

Başlatılan çalışmanın nisan ayı sonuna kadar devam edeceği belirtilirken, ilan tahtalarına afişler yapıştırılacak. BUSKİ faturaları ile 650 bin adet broşür dağıtılacak. Ayrıntılı bilgi içeren 50 bin adet el kitapçığı da halka dağıtılacak. Konuyla ilgili kısa spot filmler halka açık yerlerde izletilecek. Ayrıca konuyla ilgili 16 okulda 3 bin 417 öğrenciye eğitim verildiği, bilgilendirme çalışmalarının süreceği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 15:57:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?