7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Zeytin üreticisi destek bekliyor

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, devlet desteği olmadan zeytin üreticisinin sıkıntıdan kurtulamayacağını söyledi.

Bursa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu'nun Gemlik Ticaret Borsası Salonu'nda gerçekleştirilen aylık olağan toplantısında gündem maddesi, ilçeye kurulması planlanan termik santral ve zeytin üreticisinin sorunlarıydı.

Zeytinciliğin sorunları görüşülürken söz alan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, gittikçe üretimi artan sofralık zeytinde pazarlama sorununu çözmek için işleme tekniklerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Darboğazın ancak bu yolla aşılabileceğini kaydeden Taviloğlu, bu konuda yapılabilecek ne varsa tümünün Marmarabirlik'ten beklenmesinin doğru olmadığını anlatarak, "25 günde 35 bin ton zeytin aldık. Böylesine telaşlı, böylesine baskı altında süren bir kampanyada çizik zeytin yapayım, konfit yapayım diyecek hal kalmıyor. Ürün apar topar depolara dolduruluyor ve baskısı vuruluyor. Sofralık zeytinde problemin çözümü planlı programlı bir şekilde üretim ve hasada bağlı. Ekonomik sıkıntı içinde olan üretici bir an önce ürününü toplayıp hemen parasını almanın
derdinde. Planlama olmadan sıkıntıyı aşamayız. Fakat bu planlama tek başına Marmarabirlik'ten beklenmemeli, sektörün diğer aktörleri de elini taşın altına koymalı" diye konuştu.

Taviloğlu, Marmarabirlik'e yönelik eleştiriler arasında yer alan ürün çeşitlendirmesi konusunda da, "Biz, sofralık Gemlik çeşidi siyah zeytinle yapılabilecek bütün üretimleri yaptık. Marmarabirlik'in Ar-ge'si vardır, sadece Ar-ge tabelası yoktur. Üretici maalesef tek bir şeyi düşünüyor. 'Bir an önce ürünü toplayıp Marmarabirlik'e vereyim' diye bakıyor. Marmarabirlik'in bölgenin bütün ürününü alma şansı yok. Zaten açıkça devlet desteği olmadan üretici sıkıntıdan hiçbir zaman kurtulamaz" açıklamasını
yaptı.

Türkiye'de yüzde 70 oranında kayıt dışı zeytin üretimi olduğuna işaret eden Refi Taviloğlu, ticarette satarken değil, alırken kazanıldığını, oysa Marmarabirlik'in alırken bu imkandan yoksun bırakıldığını ifade etti.

Taviloğlu, "Sınırlı ve planlı alım yapılmadan, gerçek avans fiyat uygulaması yapılmadan mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde kooperatifleri ve birliği yaşatmak zor" dedi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2008 Cuma 10:45:43
Güncelleme :19 Aralık 2008 Cuma 10:49:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?